Praznik

Danas je Sveti kralj Stefan Dečanski: On je podigao Visoke Dečane!

Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen
Vesti
15:38h Autor:
Danas je Sveti kralj Stefan Dečanski: On je podigao Visoke Dečane!
Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog kralja Stefana Dečanskog - Mratindan. Sveti mučenik i srpski kralj Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana.

Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao mu da će mu vratiti vid.

Sveti Stefan je proveo pet godina u Carigradu kao zatočenik u manastiru Hrista Svedržitelja (Pantokratora). Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazivao je divljenje i monaha i celog Carigrada.

Kada je prošlo pet godina, Sveti Nikola je čudotvorno vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Takođe, Sveti Stefan je sagradio i manastir Gorioč kod Istoka, u znak uzdarja, jer mu je Sveti Nikola izlečio "izgorele oči".

Lik Svetog Vasilija Ostroškog se pojavio na ulazu u manastir: Svetac među ljudima!(FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia, Visoki Dečani
Foto: Profimedia, Visoki Dečani

Svoj vek Sveti Stefan je proživeo kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 1336. godine.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej danas će u manastiru Visoki Dečani prisustvovati obeležavanju ktitorske slave - Sveti Stefan Dečanski.

Povodom ktitorske slave manastira biće održana sveta arhijerejska liturgija, koja počinje u 8.30. Proslava tog praznika, koja u manastiru svake godine okupi više stotina vernika iz čitave Srbije, počela je u ponedeljak veče služenjem prazničnog bdenja.

Manastir Visoki Dečani, jedan je od četiri manastira na Kosovu i Metohiji na listi svetske baštine Unesko. U njemu počivaju mošti Stefana Dečanskog. Gradnja Visokih Dečana završena je 1335. godine, a freskopis oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.

Sveta Petka Trnova: Čudotvorna voda iz izvora ove svetiteljke izlečila slepilo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs