Dogodilo se

Na današnji dan: Rođen Fridrih Niče, a umro Danilo Kiš i Mata Hari

Istorija pamti današnji datum po smrtima, ali i po rođenjima važnih ljudi
Vesti
15:16h Autor:
Na današnji dan: Rođen Fridrih Niče, a umro Danilo Kiš i Mata Hari
Foto: Profimedia

Današnji datum, 15. oktobar je za nekoga značio početak života, dok je za druge značio kraj. Evo šta je kroz istoriju obeležilo ovaj datum:

1844 - Rođen je nemački filozof Fridrih Niče. U ranoj fazi pod uticajem je Šopenhauerovog učenja (delo "Rođenje tragedije iz duha muzike") docnije stvara sopstveni sistem. Jedan je od najžešćih kritičara zapadne kulture i hrišćanstva. Površna tumačenja svrstala su ga među preteče nacizma, što ozbiljni teoretičari odbacuju. Dela: "Tako je govorio Zaratustra", "Volja za moć" (posthumno sabrane njegove misli), "S one strane dobra i zla", "Sumrak idola", "Ljudsko, suviše ljudsko", "Genealogija morala", "Eče homo", "Radosna nauka", "Nesavremena razmatranja".

Ako nađete dobru ženu bićete srećni, ako nađete lošu postaćete filozof: 13 šaljivih izreka o braku!

1917 - Navodna nemačka špijunka u Prvom svetskom ratu Holanđanka Mata Hari streljana je u blizini Pariza.

Mata Hari fatalni ratni špijun i kurtizana: Erotski ples uzdigla do ranga umetnosti!

1929 - Rođen je Milorad Pavić, srpski književnik i naučnik, akademik i član niza međunarodnih naučnih i literarnih asocijacija. Njegov "Hazarski rečnik" doneo mu je globalnu popularnost.

Bio je profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, s osnovnim interesovanjima vezanim za istoriju kulture Srba, posebno za srpsku književnost baroka, klasicizma i predromantizma. I pored velikog značaja njegovih naučnih radova postao je poznat zahvaljujući poznim književnim radovima. Prevođen je širom sveta, na više od 30 jezika.

Perverzni anđeo: Dnevnik ljubavnice otkrio prljave detalje iz života slavnog pisca!

1946 - Nemački ratni zločinac Herman Gering izvršio je samoubistvo u zatvorskoj ćeliji dan pre nego što je, na osnovu presude Međunarodnog suda u Nirnbergu za ratne zločine, trebalo da bude pogubljen.

1989 - Umro srpski pisac Danilo Kiš, član SANU. Diplomirao je svetsku književnost u Beogradu. Bio je dramaturg pozorišta "Atelje 212" i lektor za srpski jezik u Strazburu, Bordou i Lilu. Dela: romani "Psalam 44", "Mansarda", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", pripovetke "Rani jadi", "Enciklopedija mrtvih", drama "Elektra 70", polemički spis "Čas anatomije".

Obeležavanje 80. rođendana Danila Kiša: Specijalni program i sabrana dela

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs