Nova studija otkriva

Virus je izlečiv: Pronađen lek za hepatitis C?

U poslednjih nekoliko godina pronađene su nove kombinacije lekova koje utiču na virus
Vesti
17:52h Autor:
Virus je izlečiv: Pronađen lek za hepatitis C?
Foto: Thinkstock

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije oko 150 miliona ljudi širom sveta boluje od hronične zaraze hepatitisa C. Ovaj virus prenosi se korišćenjem iste igle u retkim slučajevima i polnim odnosom sa zaraženom osobom.

Podmukli virus: 80 odsto zaraženih ne znaju da su nosioci hepatitisa!

Godišnje od ove bolesti u svetu umre i do 500.000 ljudi. Studija koja je objavljena govori o uspehu eksperimentalnog lečenja koje uključuje kombinaciju nekoliko lekova na sprečavanje ove bolesti. Zabeleženi su pozitivni rezultati čak i kod pacijenata koji nisu pozitivno reagovali na terapije. Do sada nije postojao lek protiv virusa.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U poslednjih nekoliko godina pronađene su nove kombinacije lekova koje utiču na virus i uništavaju ga. Najnovije studije posebno su pažnju posvetile kombinaciji tri leka. Sprovedeno je istraživanje na pacijentima koje je trajalo 12 nedelja, a pacijenti su bili u različitim stadijumima bolesti. Proučavane su reakcije na lekove obolelih od ciroze jetre, a proučavali su i one koji su bili u kontaktu sa iglama i drogom, pa i oni pacijente koji nisu imali pozitivne rezultate sa pređašnjim lečenjem.

Pažljivo sa probanjem kupaćeg kostima: Možete se zaraziti hepatitisom!

Tim naučnika išao je i korak dalje, pa su dodali ribavirin. Lekari su bili šokirani rezultatom. Naime, postotak izlečenih ovom terapijom porastao je na 98%. Bitno je naglasiti da prilikom ove terapije nije bilo nikakvih nuspojava. Ova vest brzinom munje proširila se svetom i donela nadu za sve one koji su oboleli od virusa hepatitisa C.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs