"BILJANA, IMAŠ TUMOR PANKREASA I MORAŠ NA HITNU OPERACIJU": Srpska voditeljka se lavovski borila, bio je težak 600 grama

Posle operacije pankreasa, Biljana Obradović ima veliku želju da se ostvari u ulozi majke

Vesti
14:45h Autor:
"BILJANA, IMAŠ TUMOR PANKREASA I MORAŠ NA HITNU OPERACIJU": Srpska voditeljka se lavovski borila, bio je težak 600 grama
Biljana Obradović, Foto: preentscreen/Youtube

Pre nekoliko godina, poznata voditeljka i novinarka Biljana Obradović suočila se sa ozbiljnim izazovom u vezi sa svojim zdravljem. Na vreme je otkrila prisustvo tumora na pankreasu i zahvaljujući brzoj intervenciji medicinskog tima, uspela je da spreči daljnje ozbiljne komplikacije. Svoje iskustvo je nedavno podelila u emisiji RTS Ordinacija, sa željom da pruži podršku svima koji se bore sa istom bolešću.

U jednom nedavnom intervjuu, Biljana je podelila svoje iskustvo vezano za situaciju pre nekoliko godina, kada se suočila sa benignim tumorom pankreasa. Detaljno je opisala svoju borbu sa ovim zdravstvenim izazovom - kako je otkrila tumor, kako je prolazila kroz proces tretmana i operacije tumora, te kako danas održava svoje dobro zdravstveno stanje.

Tumor veličine fudbalske lopte

U to vreme, Biljanin tumor je bio veličine fudbalske lopte, ali važno je napomenuti da nije bio maligni. Ona ističe da se često, kada se spomene tumor pankreasa, automatski pomisli na najgore scenario, međutim, njen slučaj je bio drugačiji. Iako su se mnogi brinuli zbog rastućeg tumora, nije bilo jasno da li je benigni ili maligni sve do momenta kada je urađena detaljna analiza. Biljana je podelila slikovitu usporedbu da je tumor bio veličine fudbalske lopte, te da je srećom reagovanje bilo promptno i da je uspešno uklonjen pre nego što bi se mogao dalje razvijati.

Biljana je otkrila da je, uprkos tome što je uvek promovisala zdrav način života, godinama unazad osećala umor. Ova konstantna iscrpljenost ju je zabrinjavala i navela da preispita svoje zdravstveno stanje. Iako je vodila zdrav način života, simptomi umora, nedostatka energije i učestalih bolesti su je zabrinjavali. Osećala se kao da se nije oporavljala kako treba nakon svakog ciklusa menstruacije.

Nakon godina borbe sa ovim simptomima, ispostavilo se da je prvobitna dijagnoza hipotireoze, odnosno smanjene funkcije štitaste žlezde, bila netačna. Tek nakon pažljive analize i razgovora sa stručnjacima, otkriveno je da je uzrok njenih tegoba bio cistični tumor pankreasa. On je izazivao slične simptome kao hipotireoza, zbog čega je Biljana godinama mislila da je njen problem u toj oblasti.

Biljana je takođe podelila da je tokom tih perioda uprkos umoru i problemima, i dalje radila dva posla. Njeni bližnji su primetili promene u njenom životnom tempu i govorili su joj da bi možda trebalo da se uspori. Otkrila je da su joj i sami simptomi umora znatno ograničavali fizičku aktivnost i funkcionalnost.

Konačno, nakon niza pregleda i analiza, dobila je iznenađujuću vest od strane gastroenterologa Mire Smiljković. Diagnostikovan joj je tumor pankreasa, a lekarski savet je bio jasan - hitna operacija je neophodna.

Hrabro je podnela operaciju iako nije mogla samostalno da hoda

Biljana je odmah uspostavila kontakt sa profesorom Nikicom Gruborom i dogovorila pregled, a nakon mesec i po dana usledila je operacija.

Pre same operacije, očekivala je manji rez tokom zahvata, međutim iznenadila se kada je videla svoj:

Biljana Obradović
foto: ATA Images / Antonio Ahel

"Kada sam se probudila, primetila sam rez od 20 centimetara preko stomaka. Ponekad se šalim da ću možda tu istetovirati neku pticu." Prisjetila se da je operacija trajala četiri sata, ali je hrabro podnela situaciju, a osoblje u bolnici "Prve hirurške" je bilo izvanredno:

"Ovo nije se odnosilo samo na mene, oni su zaista posvećeni svim pacijentima 24 sata dnevno. Provela sam oko 10 dana u bolnici. Iako sam sitne građe, bila sam čvrsta i nisam plakala, ali nisam mogla hodati samostalno. Hodala sam polako, nisam mogla samostalno ići do kupatila zbog velikog reza i prisustva katetera i sličnih stvari."

Skoro niko nije bio upućen u moju bolest U emisiji "RTS Ordinacija", Biljana je takođe podelila kako je emotivno reagovala na vest o tumoru:

"Kada mi je doktorka saopštila dijagnozu, zaista me je to slomilo i zaplakala sam. Sećam se trenutka kad sam odmah nakon saopštenja zvala svoju mamu. Njoj nije bilo jasno šta se dešava."

Na poslu sam krila svoje zdravstveno stanje duže vreme

Samo su neki od mojih nadređenih bili obavešteni. Nisam delila informaciju sa ostalima. Kada sam konačno obelodanila, svi su pomislili da je to šala ili da se radi o nekoj cisti. "Šta god da je, držala sam se svoja dva posla, nisam govorila, čak većina u fudbalskom klubu nije znala", ispričala je iskreno.

Biljana priznaje da je, iako je obično veoma jaka žena, prvih meseci nakon dijagnoze često noću ležala budna i razmišljala o mogućim ishodima. Bez obzira na to, uspešno je prošla operaciju i oporavak.

Pankreas
foto: Shutterstock

Međutim, vremenom su se sve emocije koje je potiskivala počele izbijati na površinu kada to najmanje očekuje. Sada misli da bi se suočila sa većim teškoćama u slučaju novih izazova:

"Sve što sam potisnula duboko unutar sebe verovatno bi me sada slomilo, što je sasvim normalno", priznaje Biljana Obradović.

Budući da joj je tokom operacije uklonjen deo pankreasa, ali su ostali svi drugi organi netaknuti, Biljana sada godišnje obavlja kontrolnu magnetnu rezonancu. Za nju je ključno da pažljivo prati svoje telo i kako se oseća. Takođe je naglasila pozitivne promene koje je doživela od svoje nove veganske ishrane:

"U avgustu sam se pridržavala Gospojinskog posta, jer su mi preporučili da očistim organizam. U roku od samo dve nedelje primetila sam fantastične promene na svom telu - masnoće su se smanjile, mišići ostali. Takođe, primetila sam da više ne patim od oticanja i da se osećam mnogo bolje i snažnije. Nakon toga sam nastavila sa veganskom ishranom. Na početku mi je veganstvo bilo nepoznanica, ali sada razumem razliku između vegetarijanaca i vegana - vegetarijanci konzumiraju mlečne proizvode i jaja, dok vegani ne konzumiraju ni meso, ni mleko, ni jaja."

Iako ponekad unese jaje u svoju ishranu, važni suplementi za nju su cink, vitamin D3 i proteini:

"Proteina ima u grašku, pasulju, leblebijama i drugim mahunarkama, ali važno je konzumirati ih redovno i u pravilnim proporcijama. Takođe postoje i veganski proteinski suplementi koje koristim nakon vežbanja. Sve što vam je potrebno može se pronaći uz malo istraživanja", ohrabrila je Biljana sve one koji razmišljaju o promeni životnih navika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs