ŠKOLA U ČAČKU DOBILA MURAL ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU "ZASADI DRVO": "Napravi promenu - zasadi drvo i pošalji poruku"

Projekat "Zasadi drvo" je, u saradnji s Gradom Čačkom, Naučnotehnološkim parkom i čuvenim strit art umetnicima Andrejom Žikićem (Artezom) i Vukom Đurićem (Endom), podario novi mural Gradu Čačku sa simboličnom porukom koja glasi "Napravi promenu - zasadi drvo i pošalji poruku".

Vesti
Autor:

Ovo je drugi mural s porukom koji je realizovan zahvaljujući projektu "Zasadi drvo".

Umetnici Artez i Endo su prvi put ukrstili svoje tehnike crtanja kako bi stvorili ovo zanimljivo umetničko delo na zidu osnovne škole "Vuk Karadžić" u centru Čačka. Na njemu su radili ukupno šest dana, a rezultat je animirani mural koji će svaki prolaznik moći da vidi ako svojim telefonom skenira QR kod koji će se naći na tabli pored ovog umetničkog dela.

Zasadi drvo
foto: Promo

Umetnik Vuk Đurić ističe da je poruka upućena deci kako bi odmalena vodili računa o životnoj sredini. - Ja sam radio apstrakciju, dok je Artez radio finalnu sliku. Mural je rađen u 18 frejmova, odnosno pozicija na zidu, što znači da smo osamnaest puta slikali pokrete kako bi mural dobio animaciju. Kada su ideja i koncept dobri i kada uradite animaciju koja igra i pleše, to dodatno skreće pažnju na ceo mural i samim tim utiče na građane. U ovom slučaju, fokus je na sadnji drveća. Veoma je značajno što je mural nacrtan na školi, kako bi deca bila svesna koliko je ekologija važna i kako bi od malih nogu počeli da vode računa o zaštiti životne sredine - zaključio je Đurić.

Simboliku murala pojasnio je Andrej Žikić: - Svaka prilika da crtam veliki format predstavlja jedan novi izazov. Kada projekat ima ekološku temu kao ovaj, to onda za mene ima i dodatnu vrednost. Ovaj mural je jedna gruba verzija filma na zidu - devojka koja putem papirnog aviončića šalje poruku o značaju i važnosti sadnje drveća i tako poziva svakog pojedinca da se priključi akciji pošumljavanja. Poruka koja glasi "Napravi promenu - zasadi drvo i pošalji poruku" bila je osnovno polazište za razvijanje tematskog okvira, na osnovu koga sam dalje razvijao skicu - izjavio je Žikić.

Zasadi drvo
foto: Promo

Ovim muralom krunisana je treća i najavljena nova, četvrta sezona projekta "Zasadi drvo", koja počinje u drugoj polovini septembra.

Akciju sadnje stabala pokrenuli su Adrija medija grupa i dm drogerie markt, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprave za šume, JP "Srbijašume", JP "Vojvodinašume", Pokreta gorana Srbije, Privredne komore Srbije, Botaničke bašte "Jevremovac", Šumarskog fakulteta u Beogradu, Šumarske škole Kraljevo, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za zaštitu prirode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs