Bogat i zanimljiv program

160 godina od rođenja slavnog naučnika: Manifestacija "Tesla dani" trajaće ceo jul

Na sam Teslin rođendan, 10. jula, u Muzeju Nikole Tesle biće izveden poseban eksperiment, a EPS će organizovati Tesla sobu u kojoj će posetioci moći da se upoznaju s Teslinim patentima, rešavaju zadatke i osvajaju nagrade
Vesti
20:36h Autor:
160 godina od rođenja slavnog naučnika: Manifestacija "Tesla dani" trajaće ceo jul
Foto: Profimedia

Povodom 160 godina od rođenja slavnog naučnika Nikole Tesle, u okviru kulturno turističke rute Putevima Tesle, tokom celog jula održavaće se manifestacija "Tesla dani 2016", najavljeno je danas u Turističkoj organizaciji Srbije.

"Tesla dane" organizuje Klaster puteva kulture, koji okuplja više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i šest fakulteta u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Nikola Tesla upozorio još pre 100 godina: Tri najveće ljudske zablude upropastiće svet!

Kako kažu organizatori, današnji datum nije slučajno odabran za predstavljanje manifestacije, jer je prema starom kalendaru, Tesla rođen baš na Vidovdan - 28. juna.

Dok je prethodnih godina Teslin rođendan obeležavan skromno, ove godine upravo zbog jubileja, slavlje će trajati čitav mesec i biće obležen brojnim izložbama, eksperimentima, predavanjima, kao i turama inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije.

Zabranjeni pronalazak Nikole Tesle: Kako je srpski genije ućutkan u krvavoj borbi za novac!

Ovogodišnje "Tesla dane" obeležiće, između ostalog, i projekcije filmova o starim hidroelektranama Elektropriovrede Srbije i filma koji su zajedno uradili umetnici iz Srbije i Njujorka, a koji će istovremeno biti prikazan u Beogradu na Aerodromu Nikola Tesla, u jednoj galeriji u Njujorku i u Narodnom muzeju u Kragujevcu, čime će Tesla simbolično povezati Srbiju i Ameriku.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na sam Teslin rođendan, 10. jula, u Muzeju Nikole Tesle biće izveden poseban eksperiment, a EPS će organizovati Tesla sobu u kojoj će posetioci moći da se upoznaju s Teslinim patentima, rešavaju zadatke i osvajaju nagrade.

Osim toga, Tesla će biti iskorišćen i u cilju razvijanja turističke mreže Srbije, pomoću projekta "Putevima Tesle", kojim će se domaća nauka, kultura i tradicija predstaviti svetu.

Kulturna ruta "Putevima Tesle" obuhvata Muzej Nikole Tesle koji čuva celokupnu Teslinu zaostavštinu, zatim Beograd iz ugla Nikole Tesle, koji je naučnik posetio na samo jedan dan 1892. godine, i 10 malih elekratna EPS.

"Čitava ruta je nešto jedinstveno što Srbija može da ponudi Evropi i svetu, i to je ono čega nema nigde drugde, a to je mamac koji će privući turiste," rekla je generalni menadžer Klastera puteva kulture Manuela Graf, navodeći primer malih hidroelektrana koje mogu biti idealna mesta za održavanje kongresa na temu obnovljivih izvora.

Interesovanje za ovakve projekte raste i nadamo se da će prve rute na kojima radimo dobiti i sertifikat Saveta Evrope kao zvanične evropske kulturne rute, rekla je Grafova.

Nikola Tesla otkrio svom prijatelju: Ova tajna je skrivena u molitvi Oče naš!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs