poražavajući podaci

Svetski dan borbe protiv raka: Od malignih tumora u Srbiji godišnje umre 21.000 ljudi!

Srbija je zemlja sa srednjim rizikom oboljevanja

Vesti
21:38h Autor:
Svetski dan borbe protiv raka: Od malignih tumora u Srbiji godišnje umre 21.000 ljudi!
Foto: Shutterstock

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se danas i u Srbiji, gde godišnje od malignuih tumora oboli oko 40.000 ljudi, a umre oko 21.000.

Muškarci u Srbiji najčešće obolevaju od karcinoma pluća, kolona i rektuma, prostate, a žene od karcinoma dojke, kolona i rektuma, pluća, grlića materice.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u našoj zemlji je tokom 2016. godine od svih malignih tumora obolelo 40. 241 osoba (21.126 muškaraca i 19.115 žena).

Iste godine od raka je umrlo 21.526 osoba oba pola, 12.253 muškaraca i 9.273 žene.

Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja, tačnije nalazi se na 12. mestu od ukupno 40 zemalja u Evropi, dok se istovremeno smatra zemjom s visokim rizikom od umiranja od malignih bolesti, gde je na drugom mestu, odmah posle Mađarske.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili potpuno eliminisati.

foto: Shutterstock

Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od malignih tumora.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene od 50. do 69. godine. Mamografski pregledi predviđeni su za sve žene tih godina i to svake dve godine.

Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene od 25. do 64. godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Papa test jednom u tri godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 18,1 miliona ljudi, a registrovano je 9,6 miliona smrtnih slučajeva od svih vrsta malignih tumora u 2018. godini.

Srbija: Od aprila dostupni novi lekovi za multiplu sklerozu i nekoliko vrsta raka

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs