hiruške ne pomažu

Evo gde možete kupiti nano maske za zaštitu od aerozagađenja!

Prvenstveno su namenjene građevinskim radnicima kako bi se zaštitili od štetnih supstanci

Vesti
Autor:
Evo gde možete kupiti nano maske za zaštitu od aerozagađenja!
Foto: Shutterstock

Gotovo sve apoteke nemaju nano maske već obične hiruške maske koje koštaju 17 dinara po komadu, a ne pružaju nikakvu zaštitu kada je aerozagađenje u pitanju.

Iako su pojedine apoteke u Beogradu već uputile zahtev za nabavljanje maski protiv zagađenja, očekuje se da će one tek sutra stići, a mogu se pronaći i u farbarama. Zanimljivo je da nema ni u svim farbarama ovih maski, koje su prvenstveno namenjene građevinskim radnicima kako bi se zaštitili od štetnih supstanci.

Međutim, jedna kompanija u Beogradu koja proizvodi opremu za zaštitu na radu nudi respiratorne maske koje sprečavaju udisanje 94 odsto štetnih čestica iz vazduha.

– Celo jutro nam se javljaju ljudi sa preporukama lekara jer ove hiruške maske ne pomažu. Razgovarali smo i s jednim doktorom i došli smo do zaključka da je maska zaštitnog nivoa FFP2 dovoljna. Koji tim maske ćete uzeti zavisi od nivoa čestica, ali mi nemamo nikakvu povratnu informaciju kakve su čestice u pitanju – kažu iz jednog preduzeća.

Iako maske nemaju medicinski sertifikat, one prvenstveno služe u svrhu zaštite na radu, a postoji i pravilo po kojem birate masku.

Maska P1 nivoa zaštite štiti kada je kocentracija čestica veća do 4 puta od maksimalno dozvoljene, P2 kada je do 10 puta, a P3 kada je do 30 puta veća.

Postoje maske sa ventilima i bez ventila, a razlika je što se kod onih sa ventilom ne pravi kondenzacija pri izdisaju. Koštaju od 230 do 950 dinara bez PDV-a i uglavnom su namenjene za veleprodaju, mada ih od pre nekoliko dana sve više ima i u maloprodajnim objektima.

Maske su predviđene za jednosmensku upotrebu, odnosno 8 sati korišćenja – dakle traju oko nedelju dana jer ih ne nosite u kontinuitetu svih 8 sati.

U Kini nose ove maske

U moru proizvođača izdvojilo se nekoliko nano maski koje se preporučuju ukoliko boravite u Kini gde je nošenje maski svakodnevica. Ipak,

najproverenija je AQblue maska. Ove maske su pre svega efikasne, ali i udobne zbog čega su prvi izbor kod Kineza.

Ima ih više vrsta, a filtriraju čak 95 odsto štetnih PM2.5 čestica.

Prodaju se u više boja i traju od 20 do 30 sati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs