Genije

Ova devojčica je najpametnija osoba na svetu: Njen koeficijent inteligencije je za dva broja veći od Ajnštajnovog! (VIDEO)

Tara ima samo jedanaest godina i sama je bila začuđena rezultatima koeficijenta inteligencije

Vesti
10:20h Autor:
Ova devojčica je najpametnija osoba na svetu: Njen koeficijent inteligencije je za dva broja veći od Ajnštajnovog! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ instagram/ inspiringiranians

U neverovatnom razvoju događaja, jedna srednjoškolka iz Irana postala je glavno lice sa naslovnica novina širom sveta. Razlog? Njen neverovatni rezultat na Mensinom testu inteligencije.

Ne samo da je postigla rezultat do sad neviđen za devojčicu njenih godina, već je i prevazišla svetski poznate velikane poput proslavljenog profesora kozmologije Stivena Hokinga i teoretskog fizičara Alberta Ajnštajna.

Jedanaestogodišnja Tara Šarifi, učenica Srednje škole Ajlesburi u Bakingemšajru nedavno je radila Mensin test inteligencije i dobila najviši mogući rezultat.

Procenjuje se da je čak i Ajnštajnov i Hokingov IQ (koeficijent inteligencije) za 2 boda manji od Šarifi koja je ostvarila 162 poena. Ovo je daleko iznad onoga što se naziva "prag genijalnosti" od 140 poena.

Rezultat njenog testa zavisio je o njenoj sposobnosti da razume određene reči i odgovoriti na njih u okviru zadatog vremena.

Astrolozi jednoglasni: Ovo je najpametniji znak Zodijaka!

Šarifi je priznala da je bila šokirana kada je dobila rezultat. Rekla je da nikada nije očekivala da bi mogla dobiti ovako visok rezultat.

Test inteligencije je odluka koju je Šarifi donela zajedno sa svojim roditeljima. Uprkos njenim godinama, sa tako visokim rezultatom, Šarifi može da se pridruži Društvu ljudi sa visokim koeficijentom inteligencije kao Mensin elitni član. Trenutno ne postoje ograničenja članstva u Mensi u smislu starosti osobe.

Nju uzbuđuje i činjenica da će upoznati i druge ljude koji su u Mensinom sistemu, uključujući i američku autorku Džojs Kerol Outs i glumicu Džinu Dejvis. Prema njenim rečima, njeni prijatelji iz škole su bili zaista impresionirani nakon što im je saopštila vesti. Dodala je i da je njen san da se, kad poraste, bavi nečim u vezi sa matematikom.

U međuvremenu, njen otac, Husein Šarifi je takođe izrazio svoje iznenađenje dostignućem svoje kćerke.

"Znao sam da je vrlo pametna, ali nisam ni slutio da ima tako visok IQ", rekao je njen otac.

Setio se i toga da kad god bi se porodica okupila da zajedno gleda kviz na televiziji, Tara bi sačekala da se postavi pitanje iz oblasti matematike, a onda bi ga i rešila pre drugih takmičara.

Nagađa se i da je ovo znak da Šarifi možda prati stope Marjam Mirzakani, pokojne dobitnice Fields priznanja za matematiku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs