Morate da znate

Prvi put sa bebom na moru: Kako da zaštitite kožu vašeg deteta od sunca

Koža kod beba i male dece je nedovoljno razvijene strukture, ima smanjenu barijeru za prolaz štetnih materija koje mogu izazvati alergiju kao i smanjenu sposobnost za stvarenje melanina odgovornog za tamnjenje kože, kaže dr Vesna Bogdanović

Vaše dete & vi
17:13h Autor:
Prvi put sa bebom na moru: Kako da zaštitite kožu vašeg deteta od sunca
Foto: Shutterstock

Kako da zaštitim bebu od sunca? Šta ako se ipak desi da beba "izgori" ? Šta bi trebalo da uvek imam pri ruci?

Ova i slična pitanja samo u neka od nedoumica roditelja koji kreću prvi put sa bebom na more. Briga, ali i velika pažnja koju treba pokloniti zaštiti bebine kože od sunca, potpuno su opravdani jer:

"Koža kod beba i male dece je nedovoljno razvijene strukture, ima smanjenu barijeru za prolaz štetnih materija koje mogu izazvati alergiju kao i smanjenu sposobnost za stvarenje melanina odgovornog za tamnjenje kože. Zato odojčad mlađu od 6 meseci ne treba izlagati suncu jer se ne mogu štititi nikakvim sredstvima za sunčanje.

Izlaganje suncu starijih beba i male dece treba da bude postepeno, u početku ne duže od nekoliko minuta sa postepenim produžejem do 20 minuta dnevno. Boravak na plaži se ne preporučuje u periodu od 11-17h, već to vreme treba da provede u prirodnoj hladovini", kaže dr Vesna Bogdanović, pedijatar Doma zdravlja MediGroup Bulevar, napominjući da efekti UVA zračenja imaju kumulativno dejstvo koje je najintenzivnije do 18 godine što povećava rizik za maligno oboljenje kože.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dalja preporuka pedijatara je da za zaštitu bebe od sunca obavezno treba koristiti kreme za sunčanje sa visokim SPF faktorom - oko 50 - koji sadrže isključivo fizičke supstance koje odbijaju sunčeve zrake kao što su titanijum dioksid i cink oksid.

"Ovi preparati ne treba da budu parfimisani, niti da sadrže alkohol. Nanose se na kožu pre izlaganja suncu najmanje 30 minuta i posle svaka dva sata boravka napolju. Obavezno je nošenje kape ili šeširića sa širokim obodom, sunčanih naočara sa UV filterom i pamučne odeće", naglašava dr Bogdanović.

Ako je i pored svih mera zaštite bebina koža intenzivno crvena i topla radi se o opekotininama od sunca.

"Na opekotine se stavljaju obloge od hladne vode dok se crvenio ne povuče, a zatim se mažu hidratantnom kremom ili losionima posle sunčanja. Ukoliko se na koži pojave plikovi, obavezan je pregled lekara. Preko oštećene kože se gubi tečnost koja se mora nadoknaditi pojenjem deteta. Ukoliko dete uzima lekove nužno je proveriti da li se može izlagati suncu", kaže dr Vesna Bogdanović.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

www.medigroup.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs