Vodite računa

Ove poklone vaše dete neće nikad zaboraviti: Evo o čemu je reč!

Ne, nisu u pitanju skupe igračke ili putovanja
Vaše dete & vi
22:20h Autor:
Ove poklone vaše dete neće nikad zaboraviti: Evo o čemu je reč!
Foto: Shutterstock

Možda i vi i vaše dete na pomen "poklona" pomišljate na prodavnicu igračaka, ali pokloni koji će u životu najviše usrećiti dete ne koštaju novca, već od roditelja traže da rade na sebi kako bi svom detetu preneli one najvažnije darove.

Pet poklona koje vaša deca neće nikada zaboraviti

1. Radoznalost

Ako gledate na život širom otvorenih očiju, uvek zapitani nad čudesima sveta, i svom detetu ćete usaditi čuđenje koje podstiče na otkrivanje i saznavanje. Način na koji se odnosite prema pojavama koje vas okružuju uticaće na to da li će ih vaše dete smatrati beznačajnim ili naučiti da ih primećuje i pokušava da ih razume.

2. Samodisciplina

Nasuprot ustaljenom mišljenju, ljudima uglanom ne fali motivacije da nešto postignu, već jednostavno ne umeju sebe da privole na ozbiljan rad koji često nije nimalo zabavan, kako bi ostvarili svoje ciljeve. Oni koji su razvili naviku da se odriču trenutnih zadovoljstava zarad buduće nagrade, dolazak do cilja neće ni predstavljati napor.

Nemirno dete je inteligentno dete: Evo zašto nikad ne smete da ga sputavate!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3. Optimizam

Optimističan pogled na život može da se uči. Način na koji roditelj objašnjava sebi i svojoj deci loše događaje i neuspehe u mnogome utiče na stav dece. Od toga zavisi da li će posle poraza dete slegnuti ramenima i pokušati ponovo, ili zaključiti da nade u uspeh nema.

4. Iskrenost

Nije toliko važno govoriti deci da moraju biti iskrena, koliko je važno da se roditelj i sam drži ovog načela. Nemojte lagati svoju decu, izbegavajte ljude koji lažu i borite se protiv iskušenja da lažima izbegnete nezgodne situacije ili neprijatne obaveze. Istovremeno, ne osuđujte preoštro dečije greške kako ih ne biste primorali da vas obmanjuju.

5. Samostalnost

Sposobnost snalaženja u najrazličitijim situacijama dragocena je za svakog, a što je najvažnije, jedino se kroz samostalno savladavanje prepreka u životu stiče pravo samopouzdanje. Nema tih ohrabrujućih reči za dete koje šalju jaču poruku od vaših postupaka kojima mu pokazujete da mislite da je sposobno da nešto uradi samo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs