Naučnici otkrili

Otkriven novi razlog zašto je dojenje dobro za dete: Može da izleči čak i nasledne poremećaje!

Potein laktoferin bakterijama uzima gvožđe i šalje ga u krvotok i tako sprečava oboljenja izazvana određenim bakterijama, gljivicama, pa čak i virusima
Vaše dete & vi
15:18h Autor:
Otkriven novi razlog zašto je dojenje dobro za dete: Može da izleči čak i nasledne poremećaje!
Foto: Shutterstock

Otpornost na antibiotike predstavlja rastući problem koji zabrinjava zdravstvene ustanove. Međutim, otkriven je sastojak majčinog mleka koji je sposoban da deluje na takozvane super-bakterije otporne na lekove!

Naime, protein laktoferin bakterijama uzima gvožđe i šalje ga u krvotok i tako sprečava oboljenja izazvana određenim bakterijama, gljivicama, pa čak i virusima.

Dojenu novorođenčad održava zdravom, jer mleko deluje antibiotski, a prema rečima britanskih naučnika, laktoferin je sposoban da "piše" preko DNK i iskoreni patogene organizme.

Novi antibiotik prepoznaje određenu bakteriju bez oštećivanja okolnih, dobrih bakterija, a podstiče i brzu regeneraciju ćelija i navodno deluje na osnovni sistem bakterije.

Uz to, lek bi mogao da izleči i anemiju srpastih ćelija - nasledni poremećaj krvi, pri čemu crvena krvna zrnca poprimaju neprirodan oblik.

Zabrinjavajući podaci: U Srbiji samo 13 odsto majki doji bebe!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs