Neverovatno

Najdivnija priča iz porodilišta: Ćao, zdravo, što sam rađala, rađala sam!

Starija će skoro poći u školu, mlađa će doći. Nema više šale, ni rada do devetog meseca, lezi kući, mala opasna, pravi nam frke, kao hoće da nestane. Ma, nema šanse, toliko smo te želeli...
Vaše dete & vi
11:28h Autor:
Najdivnija priča iz porodilišta: Ćao, zdravo, što sam rađala, rađala sam!
Foto: Thinkstock

Uredno sam bila trudna, tekst će valjda ispasti šaljiv, pa, sebi dozvoljavam neke drugačije termine od uobičajenih. Zafrkavali su me drugari da ću se na ulici poroditi, radila sam do ulaska u deveti mesec i super sam se osećala. Mogla sam i da planinarim, da sam htela.

Porođaja sam se plašila, meni očekivano. Preko moje sestre, ginekologa, upoznam fenomenalnog, stručnog i veoma duhovitog doktora za porođaje. Upoznamo se, kao dogovorimo, jer nema dogovora, obzirom da hoću prirodno, daleke 2004.g. Ipak ga u noći porođaja zovem i kažem da se dvoumim, čula sam da je neko drugo porodilište bolje!

On mi kroz smeh kaže, da ustajem ili odustajem, odluči. Kažem mu da dođe, doći ću i ja. Ubeđuje me da neće bit ništa pre 7 ujutro i da nema potrebe ni on, ni ja da dolazimo, dobro možda ja, ako sam u panici. Neumoljiva sam, dođite kada i ja, u 02 ujutro, kad Vas lepo molim.

Dođemo svi, muž, doktor i ja. Ode muž, to nisam tako zamišljala, mislila sam da ćemo da ćaskamo do kraja, jer smo odbacili mogućnost da se zajedno porađamo. Lepo ode muž. Obilazi me doktor, kaže biće ujutro, ja kukam da boli, on me podesća da se moglo uz epidural. Rekla sam da neću, ali neću ni da me boli i tačka. Ležim i počinjem da zovem moju majku, bukvalno, mama moja, dođi, molim te, mama! Ulazi doktor i kaže da džabe vičem, mada ima i glasnijih,mama ne može da dođe. Odlučim da odustanem.

Čudo na porođaju: Beba rođena u netaknutoj posteljici (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ustanem sa kreveta, počupam sve ono iz mojih ruku i krenem hodnicima ka kući. Ne mogu, nisam spremna, razmišljam odakle muža da zovem, da dođe po mene. Kao u filmu, na kraju hodnika me stiže neka sestra i pita gde ću, ja kažem kući. Uhvati me za spavaćicu, a imajući u vidu moju sitnu građu, lako me okrene i odvede nazad. Jao, ne, opet da ležim. Sazna doktor i pita me hoću li ja da se porađam ili ne. Dobro, još malo. On hoće da ode, jer ne sarađujem, ne, molim Vas, evo, hoću. Napni se, napnem se, ne u glavu, u stomak, dobro ajde i evo je. Gotovo! Tačno u 07 sati.

Posle uživancija, malo boli, malo mi se spava, zamolim da beba dođe kasnije, ok, rizikujem da me neki sada manje simpatišu, tako sam osećala. Moji digli frku, gde je beba, je li sve u redu čim je još ne donose? Muž zna, ali oni ga ne pitaju. Tada, na četvrtom spratu, u našoj sobi, upoznajem moju porodilšnu drugaricu,caricu, moju Medenu. Ona se često čuje sa svojim dragim, jednim u milion, citiram, malo viče, boli je carski rez, ona se meni smeje kakve instrukcije ja šaljem mom mužu, gde si smestio krevet, jesi li siguran da je tako najbolje, dogovoreno za dva imena… Zavolimo se odmah. Traje već jedanaest godina. Tek da napomenem, da je i nju njen doktor svojevremeno pitao za epidural, ona odbila i u momentu najjačeg bola, a pre odluke o carskom, što ga tako zovu ne znam, ona kaze, dajte mi doktore epidural u oko ako treba, on joj lepo objasni, kasno je i za oko.

Snašli smo se, gajili našu devojčicu, družili se sa Medenom i njenima, upoznali neke divne ljude i danas ih čuvamo i tako…

Hoćemo drugo, ne ide. Hoćemo mnogo, ne ide joše više. Melemi, čajevi, folikule, majbi bejbi, ne ide. Dođe kada je htelo i trebalo.

Starija će skoro poći u školu, mlađa će doći. Nema više šale, ni rada do devetog meseca, lezi kući, mala opasna, pravi nam frke, kao hoće da nestane. Ma, nema šanse, toliko smo te želeli, radićemo kako kažu. Prođe i to. Opet dragi doktor i ja pregovaramo, termin bi mogao da bude isti dan kada je i starija rođena. Hoću tako ili nikako, prećutkujem mužu da smo blizu, kao stiskam se, zadržaću je koliko ja hoću.

Na kontroli, uoči porođaja, objasnim doktoru, da bih ipak da sačekam još sedam dana, kaže što, imaš neke planove? Imam, hoću kao što ste rekli, hoću da sačekam datum. Ne može, više od pola si na porođaju. Dobro, pristanem.

Preživela horor od 4 spontana pobačaja i 2 porođaja: Spasla je jaka želja da postane majka!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hoću epidural, važi. Stvarno, porođaj carski, ne kao rez, već stvarno, čitala sam "Jedi, moli, voli" do pred porođaj, čula se sa najvoljenijim kad god, došla mi i moja sestra, smejale se i gotovo. Poželela sam mnogo ovakvih porođaja i sebi i drugima. Brzo sam odustala, jer je beba bila žestoka, niti spava, niti kao malo plače, niti je ikada zadovoljna, kao druge bebe u sobi. Samo moja non stop plače, ne spava, viče, baš viče. Ćao, zdravo, što sam rađala, rađala sam.

Sve tri su divne devojčice - i Medenina i moje. Sve je danas odlično, još uvek. Sada smo u predpubertetu i fazi gola sam po čitav dan. Sve bih opet isto, jer mi je bilo zabavno. Dojenje, mastitisi, patronažne sestre, merenje, podrigivanje, grčevi, prvi zubi, prvi koraci, prve reči, polazak u vrtić, školu, drugari, zaljubljivanja, igraonice, velika sam, sa drugaricama bih u stanu da slavim rođendan, koncerti, sve je divno. Neprocenjivo. Mame i tate već sve to znaju.

Preuzeto sa sajta roditeljstvoiodrastanje.com, autor: Ivana Vana Stanisavljević

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs