Obratite pažnju

Kako deca izrastaju u koristoljubivce bez samopouzdanja: Pogrešne metode vaspitanja!

Iako trenutno daju dobar efekat, dugoročno će od vašeg mezimca napraviti lošu osobu
Vaše dete & vi
00:40h Autor:
Kako deca izrastaju u koristoljubivce bez samopouzdanja: Pogrešne metode vaspitanja!
Foto: Thinkstock

Na koji način roditelji odgajaju svoju decu i koje rečenice izgovaraju mogu učiniti više zla nego dobra u budućnosti deteta, zaključak je nove studije.

Naime, psiholozi tvrde da izjave poput: Ti si nevaljala curica ili Ponašaš se glupo mogu ostaviti traga na detetovom samopouzdanju tokom odrastanja, ali i u kasnijim godinama.

Umesto "kažnjavanja" na spomenuti način, roditelji bi trebalo da pronađu u čemu je problem i pokušaju da ga razreše.

Pitanja poput: Zašto ti nešto ponavljam sto puta? nisu produktivna, ako zaista ne nađete uzrok tome, navodi se u studiji. Potrebno je doći do odgovora zbog čega dete nešto ne razume i pokušati da mu objasnite na primeren način, poručuju psiholozi.

Traume iz detinjstva vide se i kad osoba odraste: 5 situacija koje ostavljaju posledice!

Sa druge strane, pretnje poput: Videćeš kad dođemo kući takođe su neprimerene i kod deteta stvaraju osećaj straha i nesigurnosti. Potrebno je izbegavati i izjave poput: Ako pojedeš sve, mama će biti najrećnija na svetu" i Ako uradiš domaći na vreme, dobićeš nagradu", jer se time deci šalje pogrešna poruka da se neke radnje moraju završiti ako želi da zasluži nagradu, a ne da bi se naučilo obavezama.

Potrebno je da naučite dete da postoje dnevne obveze koje mora da odradi, bez obzira da li nagrada postoji ili ne. U suprotnom, dete će verovatno izrasti u osobu koja će za sve tražiti određene zasluge i nagrade.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs