Obratite pažnju

Iskustvo oblikuje čoveka: 4 greške koje morate da dozvolite svom detetu!

Iako nsvi roditelji nastoje da zaštite decu od poraza, to mnogo puta nije dobro, jer kada više ne budu tu, ono neće znati da se snađe u teškim situacijama
Vaše dete & vi
15:52h Autor:
Iskustvo oblikuje čoveka: 4 greške koje morate da dozvolite svom detetu!
Foto: Thinkstock

"Ako nisi iskusio neuspeh, nikada nećeš uspeti" - ova rečenica je toliko istinita, ali većina nas ipak strepi od neuspeha, bez obzira što nam on na kraju može doneti dobro.

Dakle, sami sebi moramo dozvoliti neuspeh i greške, ali isto tako i svojoj deci. Iako svi roditelji nastoje da zaštite decu od poraza, to mnogo puta nije dobro, jer kada više ne budu tu, ono neće znati da se snađe u nemilosrdnom vrtlogu života.

U sledeće 4 situacije roditelj treba da dozvole detetu da pogreši, jer će tako učiti o životu i bolje se u njemu snalaziti.

Majke za svaku osudu: Ovako roditelji od dece prave pohlepne i površne ljude! (FOTO)

1. Pogrešni prijatelji

Gotovo svako dete ima prijatelja za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak ne bi trebalo previše da se mešaju u detetov izbor. Deca, pogotovo u srednjoj školi, isprobavaju prijatelje baš kao što isprobavaju razne stvari u potrazi za svojim identitetom. Na taj način uče ne samo o prijateljstvima, nego i o različitim ličnostima i profilima ljudi.

2. Sportska i druga takmičenja

Zakmičarske događaje u kojima učestvuju njihova deca mama i tata bi trebalo bi doživljavaju kao da su deci baka i deka, a ne roditelji, savetuju stručnjaci. Šta to znači?

Baka i deka obično samo žele da vide unuka kako nastupa i učestvuje u takmičenju, dok su roditelji uključeni i u detetov uspeh. Ako se od deteta konstantno očekuju izvrsni rezultati, to će stvarati preveliki pritisak na njega i opterećivati ga, pa će izostati zabava i iskustvo učenja.

Kada roditelji pokvare dete: Narcis u porodici, huligan u društvu!

3. Kućni poslovi

Dete nekad mora da učiti iz vlastitog iskustva i iz spostvenih grešaka. Na primer, ako nije pravilno napunilo mašinu za sudove, suđe koje se nije dobro opralo moraće da oprere na ruke. Ako nije pokupilo svoj prljavi veš i stavilo ga na odgovarajuće mesto, pa je u školu otišlo u prljavoj majici, vrlo verovatno će drugi put postupiti ispravno.

4. Domaći zadatak

Ocene i učenje su jako važni, ali roditelj mora detetu jasno objasniti šta se od njega očekuje i podsticati ga na pravovremeno pisanje domaćeg zadatka, bilo da to mora da uradi pre večere, u petak uveče, pre početka vikenda ili kakav god je dogovor.

Ipak, detetu treba dozvoliti da ima barem delimičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima, bez da ga roditelj stalno gnjavi sa očekivanjima. Ako ne uradi domaći ili ne nauči gradivo, moraće da snosi posledice u školi.

Batine više ne deluju: Vapitajte dete vojnim metodama!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs