Nije bezbedno

Kućni poslovi koje nijedna trudnica ne sme da radi: Prepustite ih ukućanima!

Priprema za dolazak novog člana porodice
Trudnoća
19:20h Autor:
Kućni poslovi koje nijedna trudnica ne sme da radi: Prepustite ih ukućanima!
Foto: Thinkstock

Jedan od vernih pratilaca trudnoće je svakako i želja da potpuno uništite svu prašinu u kući i dezinfikujete svaki komad nameštaja. Ta potreba je sasvim normalna pojava i veoma je česta kod trudnica, jer sve buduće majke žele da obezbede što čistije i bezbednije gnezdo za svoje čedo. Nećemo vas ubeđivati da je to potpuno nepotrebno jer znamo da nas nećete poslušati, ali veoma je važno da znate granice i da shvatite kada je vreme da se povučete i prepustite stvari u ruke nekom od ukućana. Jednostavno nije bezbedno da obavljate određene kućne poslove u trudnoći.

Ovo su kućni poslovi koje nikako ne bi trebalo da radite tokom trudnoće.

Nemojte pomerati nameštaj

Pomeranje nameštaja je dozvoljeno tokom prvog trimestra trudnoće, nakon tog perioda trebalo bi da izbegavate tu aktivnost. Svakako ćete verovatno i bez toga osećati bol u leđima, pa vam pomeranje nameštaja svakako nije neophodno. Vaše kompletno držanje se menja tokom trudnoće jer se centar za ravotežu pomera unapred i ukoliko budete pomerali ili podizali težak nameštaj, mogli biste da povredite leđa. Zato, umesto da to sami radite, potražite pomoć nekog od ukućana.

Nemojte menjati pesak za mačke

Problem koji bi mogao da nastane ukoliko sami redovno menjate pesak u kom vaš ljubimac vrši nuždu jeste zaraza toksoplazmozom. Ukoliko se zarazite toksoplazmozom tokom trudnoće, bolest možete preneti i na bebu. Ova bolest kod odraslih može da ima simptome slične gripu, ali nekad prolazi i bez simptoma. Međutim, ako se dobije tokom trudnoće, može da izazove ozbiljne defekte kod ploda, kao što su oštećenje mozga ili očiju. Iako ovi podaci zvuče zastrašujuće, pre nego što se otarasite svog ljubimca, imajte na umu to da kućne mačke koje nikada ne izlaze napolje retko nose zarazu. Takođe, ako mnogo vremena provodite okruženi mačkama, možda ste i postali imuni na toksoplazmozu. Kako biste bili sigurni, zamolite lekara da vam uradi test na ovu bolest, a tokom trudnoće zamolite nekog od ukućana da menja pesak za vašu mačku. Ako ipak samostalno to radite, vodite računa o higijeni i obavezno nosite zaštitne rukavice.

Od prvog dana trudnoće, sve se računa: 3 stvari koje se uče u stomaku i zauvek pamte!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nemojte koristiti insekticide u spreju

Do trenutka kada se insekticid metaboliše u vašem organizmu i putem krvotoka stigne do bebe, njegov uticaj na plod postaje veoma slab. Epidemiološke studije ne pokazuju veliki rizik od defekata kod novorođenčadi ako majka koristi sprejeve koji sadrže insekticide, ali je vaoma mali broj trudnica obuhvaćen takvim studijama pa zato njihove rezultate ne treba uzimati zdravo za govoto. Lekari u svakom slučaju ne preporučuju upotrebu veće količine sprejeva koji sadrže insekticide, a umesto njih, ako već morate, bolje koristite koji nisu u obliku spreja jer ćete time smanjti mogućnost udisanja štetnih materija.

Nemojte da restaurirate nameštaj

Proizvodi koji sadrže hemijske rastvarače, a koji se često koriste prilikom restauracije nameštaja mogu biti potencijalna opasnost tokom trudnoće. Na tu temu su rađena različita istraživanja, neka su pokazala da nema nikakvih opasnosti dok su druga pokazala da takva hemijska jedinjenja mogu povećati rizik od pobačaja i različitih defekata ploda. Međutim, većina istraživanja je rađena među ženama koje su zbog posla u svakodnevnom kontaktu sa ovim hemikalijama pa su samim tim i više izožene njihovom delovanju. Istraživači ne mogu da tvrde kakve bi posledice korišćenje hemikalija moglo da ostavi na trudnicu koja želi da recimo restaurira jedan ili dva komada nameštaja. No, da biste smanjili rizik, držite se ovih saveta:

- Tražite proizvode koji ne sadrže razređivač.

- Ograničite izloženost isparenjima tako što ćete raditi na otvorenom ili u dobro provetrenoj prostoriji.

- Nosite zaštitne rukavice, duge rukave i pantalone.

- Nemojte jesti ili piti dok obavljate poslove.

Ove žene češće rađaju dečake: Kako pol bebe možete znati i pre trudnoće!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs