probajte

KOMBINACIJA KOJOJ NEMA RAVNE: Najlepša torta od čokolade i maline! (RECEPT)

Jedna od najlepših kombinacija ukusa

Recepti
Autor:
KOMBINACIJA KOJOJ NEMA RAVNE: Najlepša torta od čokolade i maline! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Potrebno je za kore: 220 g crne čokolade, 170 gr putera, 100 gr mlevenih badema, 2 kašike brašna, ½ kašičice soli, 5 jaja, 17 g šećera

Potrebno je za fil: 1/2 kg malina, 2 kašike šećera

Potrebno je za preliv: 140 g crne čokolade, 1 dl slatke pavlake

Kore: Pre pripreme mase za kore uključiti rernu da se zagreje na 160 stepeni C. Pleh obložiti papirom za pečenje. Ako se radi sa jednim kalupom samo se ponoviti postupak, a masa se svakako deli na 2 dela.

Čokoladu otopiti zajedno sa puterom i ostaviti da se prohladi. Za to vreme umutiti prvo belanca da se napravi lep šne, ne mora da bude čvrst pa dodavati jedno po jedno žumance, svaki put mutiti da se lepo sjedine. Kada su se žumanca sjedinila sa belancima mutiti 5 minuta. Na kraju dodati šećer, pa sjediniti.

Dodati čokoladu pa sve zajedno umutiti da se dobije jednolična masa, u to umešati bademe u koje je umešana so i brašno.

Izliti po pola mase u dva kalupa (ili u jedan a drugu polovinu sačuvati za sledeću koru) i peći u prethodno zagrejanoj rerni 15 minuta svaku koru.

Kore ostaviti da se dobro ohlade (iz kalupa ih sa papirom izvaditi na rešetku ili na rešetkasti podmetač za šerpe).

Fil: U šerpicu staviti 300 g malina, kuvati ih uz stalno mešanje dok se ne zgusnu (kada se varjačom povuče ostane trag iza nje na dnu šerpice), dodati 2 kašike šećera, pa još malo dokuvati. Izliti u pliću činijicu i ostaviti da se ohladi.

Kako se filuje torta: Kada su se ohladile kore i fil može se spojiti torta. Staviti koru, namazati je pripremljenim filom i posuti svežim malinama (šaka ili dve). Preklopiti drugom korom i staviti u firžider.

Kako pripremiti preliv: Čokoladu za preliv (140 g) otopiti na pari pa sipati u slatku pavlaku i mutiti mikserom dok se ne zgusne.

Izvaditi tortu iz frižidera, premazati prelivom i ukrasiti svežim malinama. Vratiti je u frižider da odstoji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs