probajte

RUČAK ZA DANAS: Sokobanjski specijalitet je prava gastronomska čarolija! (RECEPT)

Mnogobrojni su sokobanjski specijaliteti, koji se služe u etno restoranima ovog izuzetnog mesta, a i koje domaćice ovog kraja tradicionalno spremaju.

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Sokobanjski specijalitet je prava gastronomska čarolija! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Jedna od takvih, gastronomskih čarolija je i "Ozrenska musaka", a evo i recepta:

Uputstvo: U vodu stavite krompir u kori i kuvajte dok ne omekša, zatim ga oljuštite i isecite na kolutove. U međuvremenu, na tiganju propržite iseckan crni i beli luk, dodajte mleveno meso, sitno narendane tikvice i šargarepu (može biti i samo meso). Kad meso izgubi crvenu boju, dodajte malo belog vina. Pustite da vino ispari, pa dodajte koncentrat paradajza, malo začina, bibera, soli, bosiljka i origana. Sva tečnost treba da ispari, tako da meso bude suvo.

Pećnicu zagrejte na 200 stepeni celzijusa. Kad je meso gotovo, prelijte kolutove krompira rastopljenim maslacem pa krompir poređajte po dnu da bude potpuno popunjeno. Odozgo stavite pripremljeno meso i prelijte sosom od pavlake za kuvanje.

Sos: Na malo zejtina i maslaca propržite sitno iseckan crni i beli luk, u to dodajte cvetove brokolija (ili bilo koje drugo povrće - crvena paprika, šargarepa, karfiol, špargla, čak i zelena boranija - prethodno prokuvana; sve prokuvati oko 15 minuta u slanoj vodi).

Posoliti, pobiberiti, dodati malo brašna i mleka, i, na kraju, malo kisele pavlake. Mešajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne. Na kraju dodajte malo iseckane mirođije.

Po želji, Ozrensku musaku možete posuti parmezanom. Pecite u pećnici

30-40 minuta, dok ne dobije poznatu zlatnu boju.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs