ljubav na prvi zalogaj

Torta od lešnika i karamele: Neverovatan spoj ukusa! (RECEPT)

Preukusna torta od kemaste i čokolade i karamele!

Recepti
Autor:
Torta od lešnika i karamele: Neverovatan spoj ukusa! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Četiri kore se peku u kalupu 24 – 26 cm ili pravougaonom 30 x 20 cm.

Sastojci za jednu koru: 2 belanca, 2 kašike šećera, 40 g mlevenih, pečenih lešnika, 1 kašika ulja, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1/2 kašike kakaa, 1 kašika brašna

Krem: 1l mleka, 300 g karamela sa ukusom lešnika, 8 žumanaca, 170 g šećera, 160 g gustina, 100 g maslaca ili margarina, 200 ml slatke pavlake

Priprema: Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje dok umutite koru.

Ulupati belanca sa šećerom u jaku penu, pa dodati ulje u mlazu i mutiti.

Zatim dodati brašno, kakao, mlevene lešnike i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom.

Istresti u obložen pleh i peći oko 20 minuta zavisno od rerne. Tako ispeći sve korice. Umutiti žumanca sa šećerom, gustinom i malo hladnog mleka i ostaviti.

Zagrejati 200 ml mleka da bude vrelo pa preliti karamele u šerpi u kojoj ćete kuvati fil. Mešati dok se karamele ne otope, na laganoj vatri.

Ovaj postupak malo duže traje ali ako karamele malo usitnite pre će se otopiti. Naliti ostatak mleka kada se otope pa sačekati da provri i kada provri zakuvati razmućenu masu od žumanaca i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, prekriti folijom direktno na fil i ostaviti da se hladi.

Ulupati penasto maslac ili margarin pa ga dodati u mlak fil. Ulupati slatku pavlaku pa je dodati u ohladjen fil i sve umutiti. Rasporediti fil između korica i staviti glazuru.

Glazuru pravite tako što otopite 200 g čokolade sa 4 kašike ulja i prelijete preko torte, pa tortu prodrmate da se izjednači.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs