probajte

Japanska torta: Poslastica kojoj nećete moći da odolite! (RECEPT)

Ako spadate u obožavatelje "cheesecakea", vreme je da ga probate i u nešto drugačijoj varijanti!

Recepti
Autor:
Japanska torta: Poslastica kojoj nećete moći da odolite! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Torta od sira je dezert koji nam baš nikad neće dosaditi, nezavisno od toga koliko smo ga već puta jeli. O čemu se tačno radi i kako da je pripremite, proverite u nastavku.

Sastojci: 250 g kremastog sira, 50 g putera, 140 g šećera, 100 ml mleka,

60 g brašna, 20 g gustina, 6 jaja, sok ½ limuna, prstohvat soli

Za posluživanje: šećer u prahu, 5 kašičica pekmeza od šljive, 2 – 3 kašičice rakije

Ili: 100 g zaleđenog šumskog voća, 2 kašičice šećera, 1 kašičica vanilin šećera, 1 kašičica rakije ili nekog finog alkohola

Uputstvo: Puter i sir ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekšaju. Razdvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite mikserom dok se ne zapene pa im dodajte šećer i prstohvat soli i nastavite da mešate dok se ne formira čvrst sneg.

U posudu stavite sir i puter pa ih kremasto izmiksirajte na najmanjoj brzini. Dodajte limunov sok i jedno po jedno žumance stalno mešajući. Umešajte mleko, promešajte brašno i gustin pa i njih umešajte u smesu od sira.

Kutlačom ili lopaticom nežno umešajte belanca u sir.

Kalup za tortu s odvojivim okvirom (veličine 22 cm) obložite pek papirom s unutrašnje strane, a sa spoljašnje strane ga obložite aluminijskom folijom i to u bar tri sloja. U tako pripremljen kalup sipajte smesu za tortu.

Pećnicu zagrejte na 150 stepeni. Zagrejte 1,5 l vode do vrenja. Kalup stavite u veliki lim od rerne, pa sve zajedno u rernu, potom u lim sipajte kipuću vodu do polovine kalupa. Pecite 60 minuta i ni slučajno ne otvarajte rernu pre.

Pečenu tortu odmah izvadite iz rerne, pažljivo odmotajte foliju, odvojite kalup i skinite pek papir.

Tortu po želji ukrasite šećerom u prahu i poslužite uz pekmez od šljiva.

Priprema pekmeza:

Pekmez od šljiva rastopite sa malo rakije na laganoj vatri i još toplog poslužite uz tortu.

Ili priprema šumskog voća:

Zaleđeno šumsko voće pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i alkoholom pa sve zagrejte na laganoj vatri. Kuvajte tako dok voće ne omekša, a oko njega se stvori lep gusti sirup. Ovako ukuvano voće poslužite uz tortu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs