probajte

Strugana pogača: Specijalitet zaplanjskog kraja! (RECEPT)

Strugana pogača, specijalitet zaplanjskog kraja, ime je dobila po tome što se nakon pečenja ostruže krupnom stranom rendeta

Recepti
Autor:
Strugana pogača: Specijalitet zaplanjskog kraja! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: malo više od 1 kilograma brašna, 2 kašičice soli, 2 kašičice suvog kvasca, pola praška za pecivo, 1 kašičica šećera, 2 kašike ulja, 1 čaša mlakog mleka i 1 čaša vode

Uputstvo: Staviti kvasac u mleko pomešano sa šećerom i malo brašna, da nadođe. Brašno sipati u vanglu, izmešati sa solju i praškom za pecivo, pa dodati mleko i kvasac, sve vreme mešajući. Polako dodavati vodu tako da testo ostane tvrđe nego za hleb i na kraju dodati ulje. Dobro umesiti pa pokriti belom krpom i ostaviti da testo nadođe. Premesiti još dva puta.

Ako ne umete da dlanovima formirate pogaču, razvucite je oklagijom. Potrebno je da bude tanja, budući da će narasti. Uvaljati je s obe strane u brašno i staviti u veliku podmazanu tepsiju ili na pleh i gusto izbosti viljuškom pa premazati uljem.

Ostaviti da narasta oko pola sata.

Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, dok ne porumeni, pa temperaturu smanjiti na 200 stepeni.

Izvaditi pogaču iz rerne, uhvatiti je krpom kako se ne biste opekli i slobodnu stranu rendati krupnom stranom rendeta.

Kada se sva izrenda tako da se skine površinski tamniji deo korice, preći vlažnim rukama preko nje i vratiti je u rernu na još jedno pet minuta. Zatim je uvijte u krpu da odstoji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs