probajte

Bobaljke, neprevaziđeni specijalitet za Badnje veče: Vrhunsko testo od meda i maka! (RECEPT)

Bobaljke ili pekanjci i gube su tradicionalna vojvođanska poslastica koja čini deo posne trpeze na Badnje veče

Recepti
12:48h Autor:
Bobaljke, neprevaziđeni specijalitet za Badnje veče: Vrhunsko testo od meda i maka! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Rusi i Slovaci su ih preneli nama, a mnogi Srbi van Vojvodine nisu ni čuli za ovo fenomenalno testo sa makom i medom. Pravi se vrlo jednostavno, a za onoga ko ne zna šta su pekanjci odn. bobaljke biće iznenađenje njihov neverovatan ukus! Sastojci: brašno, voda, kvasac, šećer, so, ulje, mak, šećer u prahu, med Uputstvo: U zavisnosti od članova porodice napravite meru, pa umesite testo od brašna, šećera, soli, kvasca i vode, isto kao kada pravite hleb ili pogaču.

Umešenu jufku ostavite da naraste. Zatim pravite male valjke ili okruglice, dužine pleha i debljine oko 1 cm. Ređajte ih u uljem namazan pleh i ostavite da odstoje 10-15 min. Potom pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Peku se oko 15-ak do 20 minuta. Pečeno testo prvo ohladite, zatim ga secite na komadiće oko 2 cm i spuštajte u prokuvanu vrijuću vodu i mešajte oko 5 minuta. Zatim ih procedite i premestite u drugu posudu. U takve još vruće bobaljke dodajte prethodno skuvan mak, a zatim sve prelijte medom i promešajte. Najbolji su kad su još topli, mada su fenomenalnog ukusa i kad se ohlade. Prijatna vam Badnja trpeza!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs