Obradujte najbliže ovim sjajnim receptom

Mediteranska peciva: Ukusno i mirisno testo za svaku priliku! (RECEPT)

Jednostavna su za izradu i mogu uspeti i apsolutnim početnicima

Recepti
Autor:
Mediteranska peciva: Ukusno i mirisno testo za svaku priliku! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Ova današnja peciva, prema rečima autorke bloga Cukar, jednostavna su za izradu i mogu uspeti i apsolutnim početnicima. Jedini uslov je, svakako, da budete strpljivi i pratite recept. Odnosno, pričekajte da se testo digne, a ako vam se žuri onda se uhvatite u koštac s njima neki drugi dan. Ali s obzirom na produženi praznični vikend koji sledi, vremena sigurno ne nedostaje…

Sastojci:

500 g belog brašna 1 kesica suvog kvasca 1 kašičica suvog bosiljka 1 kašičica suvog timijana 1 kašičica suvog peršuna ½ kašičice ruzmarina 1 čen belog luka, narendan 1 kašičica soli 3 kašike maslinovog ulja 350 ml mlake vode

Postupak:

U posudi za mešanje pomešajte brašno i kvasac pa dodajte sve ostale začine i so. Dodajte maslinovo ulje i mlaku vodu pa zamesite testo. Kada se testo poveže prebacite ga na radnu površinu koju ste malo posuli brašnom i krenite da mešate. Dobro umesite testo da postane glatko, izjednačeno i elastično, najmanje deset minuta.

Kad nemate kvasac ili prašak za pecivo: Sjajna zamena koju sigurno imate u kuhinji!

foto: Profimedia

Testo premažite s malo maslinovog ulja, prebacite ga natrag u posudu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. Zavisno od temperaturi i količini vlage ovaj proces može trajati od sat vremena do nekoliko sati. Dajte vreme testu, neka vidno naraste. Podignuto testo ponovno premesite na radnoj površini pa ga podelite na deset jednakih delova. Svaki deo među dlanovima oblikujte u kuglicu i složite u pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.

Lisnate kiflice pune kačkavalja: Pecivo koje se uvek pravi duplo! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ovako formirane kuglice - peciva pokrijte i ostavite na toplom još sat vremena da se ponovno dignu. Sada uključite rernu i zagrejte je na 180°C. Kada se peciva ponovno podignu zarežite ih oštrim nožem i stavite ih da se peku u zagrejanoj rerni. Nakon 20 minuta pečenja premažite peciva s malo maslinovog ulja i nastavite da ih pečete još 5 minuta ili dok ne uhvate lepu zlatnu boju. Pečena peciva odmah izvadite iz rerne i pustite ih da se ohlade. Poslužite ih uz maslac ili namaze po želji.

Najlepši hleb na svetu: Indijsko pecivo u koje ćete se zaljubiti! (RECEPT)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs