Vrsta turskog đuveča, nazvana Turli tava, predstavlja sam vrh menija na kom se nalaze specijaliteti Bliskog istoka!
Sastojci: 800 gr teleće krtine, 1 plavi patlidžan, 2 krompira, 3 šargarepe, 1 tikvica, 2 zelene paprike, 150 g boranije, 2 paradajza, 2 glavice luka, 5 bamija, 1 kašika mlevene crvene paprike, nekoliko lovorovih listova, 2 kašike mešavine začina, 4 čena belog luka, pola kašike sirćeta, ulje, so, mleveni crni biber.
Način pripreme: U tiganju sa zagrejanim uljem pržiti meso. Dodati sitno seckani luk. Kada meso porumeni, dodati šargarepu. Kada šargarepa omekša, dodati parčiće paprika, boranije, bamije i tikvice. Dodati i parčiće plavog patlidžana, lovorove listove, parčiće krompira i po potrebi još ulja.
Dodati sitno seckani luk i parčiće paradajza, mešavinu začina i mlevenu crvenu papriku. Posoliti, pobiberiti, naliti oko 300 ml vode, poklopiti i ostaviti da se kuva na tihoj vatri 15 minuta.
Skloniti sa šporeta i kutlačom sadržaj presipati u zemljani sud. Pritiskati povrće kutlačom da bude prekriveno tečnošću, a zatim peći jedan sat na 200 stepeni.
Neodoljiva torta od kestena i čokolade: Pravi se za 30 minuta, bez pečenja i muke! (RECEPT)