Super Zimnica

Ajvar od barene paprike: Ovako spremljen, ne može da se pokvari godinama! (RECEPT)

Ako vas mrzi da svake godine spremate zimnicu, koristite ovaj recept i spremite zalihe i za narednu godinu

Recepti 09.10.2017. - 12:14h Autor: Bakina kuhinja
Foto: Shutterstock

Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali bilo kako bilo, ajvar je definitivno glavna zvezda zimnice.

 

Ipak, priprema zna da potraje dugo, pa se mnogim ženama smuči i sama pomisao na spremanje ajvara. Zato vam prenosimo vam recept za ajvar koji možete da napravite i za narednu godinu - nema šanse da se pokvari!

 

Sastojci: 12 kg mesnate crvene paprike, 3-4 kg plavog patlidžana, 1 l ulja, 10 ljutih papričica, 250-300 g soli, 4 kašike esencije, lovor, biber u zrnu, 5 l vode.


Priprema: Sipati vodu u lonac ili kazan, dodati esenciju, lovor, biber i so. Očistiti papriku i patlidžan od semena. Papriku iseći na pola, a patlidžan na čevrtine i bariti u vodi po dva minuta, i odmah vaditi.

 

Cepkana paprika: Gurmanski hit za zimnicu koji ćete praviti svake godine! (RECEPT)

 

Ohlađenu masu samleti na mašini za meso na sitnije rupice. Po želji možete da dodate i mlevenu ljutu papričicu. U šerpu ili kazan sa vodom uliti ulje i kad se ugreje sipati mlevenu smesu, mešati i pržiti oko 1,5-2 sata.

 

Vreo ajvar sipati u sterilisane tegle, dobro zatvoriti metalnim poklopcima i okrenuti naopako. Sutradan okrenuti tegle i poređati u policu sa ostalom zimnicom.

 

Ovako spremljen ajvar može stajati više godina, a da se ne pokvari!

 

Detaljni postupak pripreme pogledajte u videu!

 

(Izvor: Kodbakeugostima.blogspot.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...