Kolač tako mek i kremast, da se u ustima topi kao pena!
Sastojci za patišpanj: 250 g brašna, 125 g šećera, 2 jaja, 125 g putera, l limun l00 ml mleka, pola kesice praška za pecivo.
Sastojci za fil: 2 kašike šećera, 300 ml mleka, 1 kesica pudinga od vanile.
Sastojci za preliv: 100 g šećera, 1 kesica crvenog žele preliva za tortu, 1 litar soka od ribizle, 400 g zamrznutih malina.
Priprema: Za patišpanj, mikserom umutiti puter i šećer. Dodati 2 jaja i mleko, a kada se sastojci sjedine, dodati rendanu koru limuna, brašno i prašak za pecivo. Sjediniti smesu i testo presuti u nauljen kalup. Peći 20 minuta na 200 stepeni.
Pripremiti fil - skoro sve mleko sipati u šerpu, dodati 2 kašike šećera i mutiti žicom. U preostalo mleko dodati puding, izmutiti žicom i zakuvati u provrelom mleku. Kada puding dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Jesenja gozba na tanjiru: Punjene tikve! (RECEPT)
Za preliv, u šerpu na šporetu sipamo skoro ceo sok od ribizle, a u ostatak dodati 100 grama šećera, crveni žele umutiti žicom. Smesu dodati u provreli sok. Kada preliv dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta.
Ispečeni patišpanj iseći na 2 jednaka dela. Na prvi deo naneti preliv, na preliv naneseti puding od vanile. Staviti drugi deo kore patišpanja i naneti odmrznute maline. Pre služenja dobro ohladiti.
Savet: Najbolje je da ovaj kolač filujete u kalupu sa pokretnom stranicom, kako vam fil i preliv ne bi iscurili, a kako biste kasnije mogli da skinete bočni deo kalupa i lepo isečete kolač.