Probajte što pre

Montevideo kocke: Sasvim posebna kombinacija čokolade i višanja! (RECEPT)

Divna aroma i preliv od višanja obezbediće vam užitak u svakom zalogaju

Recepti
11:30h Autor:
Montevideo kocke: Sasvim posebna kombinacija čokolade i višanja! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ovo je sasvim poseban kolač od višanja, sa divnom aromom i voćnim prelivom koji ga čini mekanim!

Potrebno je:

Za testo: 3 jaja, 250 g šećera, 250 g brašna, 150 g maslaca, 180 g čokolade za kuvanje, 3 kašike kakao praha, 2 praška za pecivo, šoljica mleka, 1 dl jogurta

Preliv od višanja: 300 g višanja (smrznutih, bez koštica), šoljica šećera, trećina šoljice vode, malo šećera u prahu za posipanje kolača i malo cimeta.

Uključite rernu da se ugreje na 180 C, podmažite tepsiju. U šerpici otopite čokoladu za kuvanje sa 75 g maslaca i šoljicom mleka. Rashladite na sobnoj temperaturi. Razdvojte žumanca i belanca u dve posude za mućenje. Od belanaca umutite čvrst sneg, a žumanca umutite zajedno sa preostalih 75 g maslaca i 250 g šećera.

Smesi od žumanaca postepeno dodajte brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo, rastopljenu čokoladu i 1 dl jogurta. Dodajte tri kašike kakaoa i još jednom sve pomešajte. Na kraju, smesi dodajte sneg od belanaca i mešajte sve dok masa ne postane kompaktna i dok se ne pojave mehurići. U podmazanu tepsiju preručite testo, rasporedite ga po plehu i stavite da se peče. Pecite tačno 25 minuta. Tek tad otvorite rernu i proverite da li je kolač pečen.

Kad stavite kolač da se peče, počnite da pravite preliv. U šerpicu stavite šoljicu šećera, višnje i trećinu šoljice vode. Pustite da provri, smanjite temperaturu jer preliv treba lagano još da se krčka. Mešajte neprestano da ne bi zagoreo, jer treba da se zgusne kao sirup, a onda dodajte vanilin šećer. Pečen kolač izvadite iz rerne, isecite na kocke i odmah prelijte pripremljenim sirupom, pa onda višnje koje su ostale rasporedite ravnomerno po kolaču, na kraju pospite šećerom u prahu u koji ste dodali malo cimeta. Prijatno!

Trik da vam palačinke nikada ne budu žilave: Od sada ćete ih praviti samo ovako!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs