Trpeza

Recept za ljutenicu: Najukusniji pikantni namaz kojeg svi obožavaju!

Iskoristite sezonu paprika i paradajza i počnite sa spremanjem zimnice u kojoj ćete sa ukućanima svakodnevno uživati

Recepti
13:47h Autor:
Recept za ljutenicu: Najukusniji pikantni namaz kojeg svi obožavaju!
Foto: Shutterstock

Paprika je u Srbiji, nesumnjivo, jedan od najlepših darova leta. Njeni sočni, slatki, a ponekad i ljuti plodovi, nezaobilazni su sastojak nacionalne kuhinje: kao salata - leti sveža ili pečena, zimi barena ili kisela (u turšiji), mlevena i upržena – u već kultnom ajvaru, punjena na različite načine i različitim sastojcima kao glavno jelo, pa pržena i pohovana, pa u musaki i, naravno, u paprikašu i mnogim drugim jelima, usitnjena u vidu tucane i aleve paprike, slatke ili ljute, paprika je neiscrpni izvor kulinarske inspiracije i gastronomskog uživanja.

Punjene vrtke: Recept za južnjačko srpsko jelo koje ćete obožavati!

A evo i recepta za pikantni namaz:

Sastojci:

2 kg zrelog paradajza 200 ml vinskog sirćeta 400 ml ulja 250 g šećera 1 kesica mlevenog bibera 1/2 kg ljute papričice 1,5 kg slatke paprike-sveže po ukusu soli 5-6 čena belog luka iseckanog

Priprema: Paradajz preliti vrelom vodom, oljuštiti i iseći na 4 dela. Staviti u šerpu u kojoj ćete kuvati, dodati vinsko sirće, ulje, šećer i mleveni biber.

Promešati sve, staviti na ringlu i pržiti. Kad počne da vri, neka vri 1 sat.

Za to vreme samleti sveže ljute papričice na mašini za meso, takođe i slatku papriku samleti, dodati u šerpu i pustiti da se kuva jos 1,5 sat, uz povremeno mešanje.

Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu, malo po malo, probati kakvog je ukusa, a zatim dodati i beli luk iseckan sitno i kesicu konzervansa na kraju, ako ide u zimnicu.

Dobro sve izmešati ohladiti i služiti.

Kako da napravite makedonski pinđur: Južnjački specijalitet koji svi vole! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs