Probajte

Genijalne ideje za zdrav ručak i veliku uštedu novca: Punjeno povrće na 8 načina! (RECEPTI)

Sočna i fina jela, prepuna vitamina i minerala, pripremiće vas za zimu...
Recepti
21:10h Autor:
Genijalne ideje za zdrav ručak i veliku uštedu novca: Punjeno povrće na 8 načina! (RECEPTI)
Foto: Profimedia

Napunite izdubljeno povrće omiljenim sastojcima, pospite sirom, zapecite i poslužite ukusan ručak koji će oduševiti svakoga.

Gotovo svo povrće koje se krajem leta može nabaviti na pijacama odlično je za punjenje. Pune se tikvice, paradajz, patlidžani, paprike...

Kod nas se povrće najčešće puni smesom mlevenog mesa, pirinča i sitno naseckanog luka. Ali ukusne nadeve možete pripremiti i od sitno naseckanog povrća, pečuraka, graška, kukuruza, krompira i sočiva.

Punjeno povrće do savršenstva je dovedeno u turskoj kuhinji, gde se zove dolma.

Povrće punjeno mlevenim mesom tamo se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom. Dolme napunjene pirinčom pripremaju se sa maslinovim uljem i poslužuju hladne.

Umesto pirinča možete upotrebiti i bulgur pšenicu, kus-kus, kinoju ili ječmenu kašu.

Punjeni luk takođe dolazi iz Turske. Pre punjenja luk možete omekšati kuvanjem i dinstanjem, a pre svega treba ga dobro i pažljivo izdubiti.

Tajne punjenog luka

Prokuvajte u vodi luk sa ljuskom ili ga prepržite na malo otopljenog putera na laganoj vatri. Odrežite gornji i donji deo luka za stabilnost pa ostavite da se malo ohladi. Izvlačite slojeve luka pazeći da se ne pokidaju i po mogućnosti ostaju u celim komadima. Izvadite što više slojeva možete.

Najčešće se luk puni mlevenim mesom pa u činiji izmešajte mleveno meso, malo pirinča, jaje, ulje, koncentrat od paradajza, so, biber i crvenu papriku u prahu. Sve poređajte u duboku posudu za pečenje, prelijte vodom pa kuvajte i zatim zapecite.

Luk punite i mešavinom povrća, bez mesa, ali i junetinom koja se sjajno slaže sa aromom luka. Odlična je ideja i podlivati meso crvenim vinom. Poslužiti ga možete uz osvežavajući prilog, poput kiselog mleka, u koji naseckajte malo peršuna i začinite solju i biberom.

Puniti se može i sirovo povrće. Povrću kao što su tikvice, patlidžani ili krastavci ne gulite koru ako ga želite zapeći u pećnici jer bi se mogli raspasti. Unutrašnji deo sa semenkama izdubite kašičicom - ako su semenke tvrde, bacite, a ako je unutrašnjost mekana, možete je kratko prodinstati pa ubaciti u nadev ili upotrebiti u supama, gulašima, rižotima i drugim jelima.

Ali bez obzira na to kakav nadev odaberete za povrće, nećete pogrešiti ako ga pre pečenja pospete narendanim sirom.

Kako da uvek kupite najsvežije namirnice: Trikovi i saveti pomoću kojih ćete postati ekspert (VIDEO)

Mali zalogaji

Punjeno povrće koje se kuva u sosu podlijte sa onoliko tekućine ili supe da prekrije svo povrće.

Tokom kuvanja posudu povremeno protresite. Kako se povrće ne bi raspalo, pre kraja kuvanja dodajte mu malo jabukovog sirćeta ili limunovog soka.

Osim svežeg sezonskog povrća možete puniti i ukiseljeno povrće - kisele paprike, luk, pečurke...

Masline i manje ukiseljeno povrće punite krem-sirom i aromatičnim začinskim biljem.

Takvi mali zalogaji mogu poslužiti kao predjelo na zabavama i slavama. Kako biste ih što lakše napunili,

poslužite se kesom koju koriste poslastičari.

Patlidžani punjeni povrćem

Sastojci: 2 veća patlidžana, 2 paprike, veći luk, 2 paradajza, 2 češnja belog luka, vezica peršina, 4 kašičiće maslinovog ulja, prstohvat nane, narendani sir, so i biber prema ukusu.

Priprema: Patlidžane dobro operite i prepolovite. Izdubite "meso" i napravite lađice. Posolite i ostavite desetak minuta da so izvuče gorčinu. Osušite papirnatim ubrusima. Popržite ih pa ocedite od viška ulja. Prodinstajte luk i češnjak, pa dodajte meso patlidžana, naseckane paprike, oguljen paradajz, peršun, so i biber. Napunite patlidžane, pospite narendani sir i složite na nauljeni pleh za pečenje.

Vreme je za roštilj: 6 trikova za zdraviji način pripremanja mesa

Zapečeni punjeni luk

Sastojci: 8 glavica luka, 500g mlevene junetine ili jagnjetine, 20g pirinča, 1 dl ulja, kašika brašna, 100g kajmaka, kašika pirea od paradajza, sirće, mlevena crvena paprika, so, biber, peršin.

Priprema: Očistite glavice luka od ljuske pa ih kuvajte u vodi sa sirćetom oko pet minuta. Nožem odsecite vrh i ostavite da se malo ohladi. Izvlačite slojeve luka u komadima ili izdubite kašikom sredinu. Pomešajte mleveno meso, pirinač, so, biber i kašičicu seckanog peršina. Smesom punite glavice luka i nadevene složite u pleh za pečenje. Na ulju propržite brašno. Kad se zažuti, dodajte pire od paradajza, mlevenu papriku i kajmak pa podlijte sa malo tople vode. Prelijte preko punjenog luka i pecite na 150°C oko 40 minuta. Posudu tokom pečenja lagano protresite. Pred kraj poprskajte sa malo sirćeta ili limunovim sokom.

Momačke krmenadle: Ovaj bogati ručak se sprema samo za najdraže! (RECEPT)

Lađice od tikvica sa piletinom

Sastojci: 2 tikvice, paradajz, 2 kašike kisele pavlake, kašičica seckanog peršina, 250g piletine, glavica luka, 1/3 šoljice narendanog sira, so, biber.

Priprema: Piletinu isecite na što sitnije kockice. Popržite luk na ulju pa dodajte meso. Pržite oko desetak minuta. Tikvice prerežite po dužini i izdubite sadržaj kašikom. Naseckajte paradajz i pomešajte sa sadržajem tikvice. Ubacite kiselo mleko, so, biber, peršun i polovinu narendanog sira. Umešajte piletinu. Izdubljene lađice napunite smesom, pospite preostalim sirom i pecite 20 minuta na 200°C.

Plavi patlidžan je mnogo više od povrća: Potpuno čisti creva od otrova!

Patlidžani sa mesom

Sastojci: 2 velika patlidžana, glavica luka, 2 češnja belog luka, 250g mlevenog mesa, 300g paradajza, maslinovo ulje, so, biber; Umak: 30g putera, 30g brašna, 250ml mleka, jaje, 125g narendanog sira, 1,5 kašićica muskatnog oraščića, so, biber.

Priprema: Prepolovite patlidžane po dužini i izdubite ih. Lađice posolite i ostavite deset minuta pa posušite papirnatim ubrusom. Pecite na 180°C oko 10 minuta. Sredinu naseckajte i propržite. Popržite luk, dodajte češnjak, a potom ubacite meso i dinstajte 5-10 minuta. Dodajte meso patlidžana, so i biber pa naseckan paradajz. Kuvajte 30-40 minuta, dok se umak ne zgusne. Rastopite puter u tiganju i umešajte brašno neprestano mešajući dok brašno ne posmeđi. Dodajte mleko i mešajte 8-10 minuta dok se umak ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte sir i jaje pa začinite. Izvadite "lađice", napunite ih mesom i prelijte umakom. Prema želji, dodajte sirom odozgo. Vratite u rernu i pecite oko 15 minuta.

Ovako se pravi organsko đubrivo: Bašta će vam bujati bez otrova i pesticida!

Pečene paprike sa tunjevinom

Sastojci: 6 mesnatih babura, 2 manje konzerve tunjevine, 150g majoneza, 2dl kisele pavlake, 3-4 kašike mlečnog sirnog namaza, 2 kašičice paste od maslina, sok 1/2 limuna, peršun, so, biber.

Priprema: Paprike posložite u pleh za pečenje i pecite na na 220°C dok ne potamne. Prebacite ih u činiju i pokrijte kuhinjskom krpom. Tunjevinu ocedite od viška ulja pa je pomešajte sa majonezom, kiselom pavlakom i mlečnim namazom.U smesu dodajte pastu od zelenih maslina pa sve začinite limunovim sokom, seckanim peršunovim listom, solju i biberom. Pečene paprike oljuštite, očistite od semenki i peteljki pa ih napunite pripremljenim nadevom.

Moćan izvor vitamina koji svima nedostaju: Ovo povrće se jede i sveže, i kuvano! (RECEPT)

Pečene paprike punjene piletinom i pirinčem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sastojci:

3 paprike, 2 zelene paprike, 500g pilećeg filea, 150g pirinča, glavica crvenog luka, 2 šargarepe, 2 kašike pirea od paradajza, 2 češnja belog luka, kašika putera, kašičica seckanog peršuna, vlašac, so, biber.

Priprema: Stavite u lončić vode dva puta više od količine pirinča. Seckani luk prodinstajte na puteru i dodajte meso naseckano na kockice pa sve pržite još pet-deset minuta. Istresite sve u veću činiju i pomešajte sa kuvanim pirinčem. Narendajte šargarepu, iscedite češnjak i dodajte pire od paradajza. Promešajte sve te začinite seckanim biljem, solju i biberom. Prepolovite i očistite paprike. Napunite ih smesom od pirinča i mesa. Posložite paprike u nauljenu vatrostalnu činiju. Pecite ih na na 200°C dok ne omekšaju i ne zapeku se na vrhu.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs