Nezaboravni ukus

Mrčajevski kupus: Originalno srpsko jelo kojem niko ne može da odoli! (RECEPT)

Domaćini ovog kraja uzgajaju najkvalitetniji kupus, zahvaljujući kojem se svake godine tradicionalno održava čuvena "Kupusijada"
Recepti 13.08.2017. - 13:21h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Shutterstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • 2,5 kg kupusa
  • 2 glavice crnog luka
  • 250 g suve slanine
  • 350 g junećeg mesa
  • 350 g svinjskog mesa
  • 400 g suvih svinjskih rebara
  • 3 kašike svinjske masti
  • 2 kašike mlevene paprike
  • 1 kašičica bibera u zrnu

Mrčajevci, čuvena varošica, prelepo mesto na obali Zapadne Morave, čuveno je po tradicionalnoj manifestaciji "Kupusijada", jer se na poljima u okolnim selima uzgaja najkvalitetniji kupus. I ne samo to, domaćini iz ovog kraja pripremaju i vrhunske suve slanine, rebra, sušeno meso... sve što je potrebno za čuveni specijalitet.

 

Priprema: Na dno lonca staviti kašiku masti i poređati deo slanine sečene na štapiće. Preko poređati red kružno sečenog kupusa, pa preko toga meso sečeno na komade, svinjska rebra, slaninu i kružno sečen crni luk. Posuti mlevenom paprikom i biberom u zrnu, pa ponovo poređati red kupusa, red mesa i završiti kupusom. Zagrejati ostatak masti, dodati mlevenu papriku, pa preliti preko kupusa. Sipati vode da prekrije kupus i staviti da se kuva poklopljeno na tihoj vatri oko 3 sata. Kupus se više ne meša, već se lonac samo protresa.

 

Samo za prave gurmane: Sremska tava, čuveno pikantno vojvođansko jelo! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...