Drugačije

Komplet lepinja sa sve na gradski način: Ovako je još ukusnija! (RECEPT)

Zlatiborska lepinja je stvarno nezamenljiva, ali nama u gradu sve dopada i ova izmenjena varijanta

Recepti
11:16h Autor:
Komplet lepinja sa sve na gradski način: Ovako je još ukusnija! (RECEPT)
Foto: Printscreen/ Instagram/ Zlatibor031

Kada god prolazimo preko Zlatibora mi svratimo do grada na lepinje sa kajmakom. Doduše, neko od nas poželi i lepinju sa pljeskavicom, ali to retko uzimamo, više volimo lepinju sa kajmakom ili "Lepinju sa sve“, kako to Zlatiborčani kažu.

„Lepinja sa sve“ je domaći sendvič, napravljen od somuna, preliven močom od pečenja, kajmakom i umetnuto prženo jaje. Moćno masno i kalorično jelo, često i slano zbog zasoljene moče.

Nakon te lepinje sigurno ćete se nalivati svim i svačim da utolite žeđ. Kad naručujemo tu lepinju, redovno tražim da mi naseku paradajza i stave između. I svi me gledaju sa čuđenjem i pitaju nevino: "Šta će ti paradajz, ko to normalan jede uz lepinju?".

No, vreme je za gastronomsku revoluciju i nove healthy trendove na Zlatiboru.

Zbog toga smo mi u kući osmislili malo drugačiji recept i specijalitet, ala Zlatibor, i vrlo nam je omiljen izbor za doručak. Deca prosto obožavaju ovu vrstu sendviča i više ge preferiraju od hamburgera, što je i logično kada ga probate.

Originalni recept za komplet lepinju: Jede se isključivo prstima! (FOTO)

A post shared by Marko Zlatibor (@zlatibor031) on Jan 6, 2017 at 9:45am PST

Šta vam sve treba od namirnica za ovaj recept: svež mladi kajmak; somun pečen na drvima; domaće jaje; paradajz "Volujsko srce“; peršun iz bašte.

Uputstvo za pripremu: Rasečete somun za sendvič. Svaku stranu namažete kajmakom. Staviti sveži peršun na kajmak, zatim na sve to stavite tanko isečene kriške paradajza, i na kraju ispržite jedno jaje na oko (ili kao kajganu) i stavite preko. Gotovo.

Vegetarijanska Zlatiborska posna lepinja

Druga varijanta ove lepinje, a varijanta ima koliko ih sami osmislite je dijetalno vegetarijanska i posna varijanta. Manje je kalorična i nema životinjskih sastojaka u sebi, što priznaćete nije svojstveno Zlatiborskim specijalitetama, ali kako smo se mi genetski modifikovali živeći u gradu, i kako smo usvojili nove koncepte novog doba, mi onda tražimo dijetalne sastojke, bez mnogo masti i životinjskih proteina.

Ali da bude sve ukusno. I da može da se koristi kada postimo ili kada smo na dijeti.

Sastojcii recept za posnu vegansku a la Zlatibor lepinju je: somun; tofu sir namaz (od soje); pečena paprika sa belim lukom; maslinovo ulje; peršun.

Upustvo za pripremu: Somun raseći i namazati sa tofu sirom. Staviti iseckan sveži peršun, pa pečene paprike sa lukom. Sve pomalo preliti sa maslinovim uljem. Ako hoćete možete i dodati i malo italijanskog začina, peperoni, origano, bosiljak, šta god. I nakon toga svojski uživati u ovom jednostavnom a ukusnom jelu.

Orginalan recept za sarajevski ćevap: Ukus koji se ne zaboravlja!

A post shared by Jelena Manojlovic (@jelenapn78) on Jul 21, 2016 at 5:58am PDT

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs