Neodoljivo

Tri ukusna recepta koja uništavaju kilograme: Ima da ih jedete svaki dan!

Toliko dobro deluju na ceo organizam da im nećete odoleti
Recepti
09:50h Autor:
Tri ukusna recepta koja uništavaju kilograme: Ima da ih jedete svaki dan!
Foto: Shutterstock

Hrana je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Međutim, osim potrebe za utaživanjem gladi poznajemo i želju za često neumerenim uživanjem u hrani i ukusima.

Upravo ta želja neretko dovodi do unošenja prevelikih količina hrane koja je najčešće nezdrava, nutritivno siromašna te vrlo kalorična.

Takva hrana, u narodu poznata i kao "mamac za nepca" ispunjava želudac, donosi osećaj zadovoljstva, ali vašem organizmu ne donosi ništa dobro. Baš naprotiv, s vremenom telo postaje osiromašeno nutrijentima, kalorije se gomilaju, a kazaljka na vagi pokazuje alarmantne brojke.

Ako želite da održite zdravlje i vitku liniju, svakodnevnu ishranu zasnivajte na zdravim obrocima sastavljenim od nutritivno bogatih i zdravih namirnica. Svaka ćelija vašeg tela će odisati zdravljem, a zavidna linija će biti nagrada za trud koji ćete uložiti u pripremu zdrave hrane.

1. Niskokalorična proletnja supa

Sastojci: 2 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja; 2 šoljice naseckanog crvenog luka (oko dve glavice srednje veličine); 2 šoljice naseckanih stabljika celera (oko 4 stabljike srednje veličine); 1 šoljica naseckane zelene paprike (1 paprika srednje veličine); 4 čena belog luka, mlevena; 3 šoljice naseckanog kupusa; 3 šoljice naseckanog karfiola (oko ½ srednje glavice karfiola); 2 šoljice naseckane šargarepe (oko 4 šargarepe srednje veličine); 2 šoljice zelenih mahuna (nasečenih na sitnije komade prema želji); 8 šoljica supe; 2 šoljice vode; 35 ml sosa od paradajza; 35 grama paradajza isečenih na kockice; 35 grama mladog pasulja (prethodno potoljenog) 1 lovorov list; 4 šoljice naseckanog svežeg spanaća ili oko 250 grama smrznutog šspanaća (odmrznuti pre dodavanja); ½ šoljice sitno isečenog svežeg bosiljka; 10 supenih kašika sveže narendanog parmezana.

Priprema: Ulje zagrejte u velikom loncu za supu te dodajte luk, celer, papriku i beli luk. Dinstajte mešajući dok povrće ne omekša (oko 15 minuta). Dodajte kupus, karfiol, šargarepu i mahune te dinstajte još desetak minuta povremeno mešajući. Dodajte supu, vodu, sos od paradajza, paradajz, grah i lovorov list. Poklopite i ostavite da uzavri. Smanjite vatru i kuvajte dok povrće ne omekša (oko 30 minuta). Umešajte spanać i kuvajte na laganoj vatri još 10 minuta. Odbacite lovorov list, dodajte bosiljak, kratko promešajte te potom skinite s vatre. Svaku porciju supe pre posluživanja posipajte s po jednom lašikom rendanog parmezana.

2. Tabouli salata

Sastojci: ½ šoljice pšenice (može i kus-kus); 4 paradajza; 1 krastavac; 2 svežnja peršuna; 12-15 listova sveže nane; 4 mlada luka (beli i zeleni delovi); himalajska so, biber; 3-4 supene lašike soka limete ili limuna; 3-4 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Priprema: Skuvajte pšenicu pa je dobro ocedite. Sitno naseckajte povrće, peršun, nanu i mladi luk. Paradajz nakon seckanja očistite od semenki i kratko ostavite u cediljki kako bi se višak vode ocedio. Seckano povrće, začine i mladi luk stavite u posudu, dodajte pšenicu te posolite i pobiberite prema ukusu. Lagano promešajte. Dodajte sok limete ili limuna i maslinovo ulje te ponovno promešajte. Za najbolje rezultate činiju sa salatom poklopite i ostavite u frižider 30 minuta, ali u tom slučaju posolite pre posluživanja, kako povrće tokom stajanja ne bi pustilo previše vode.

3. Zapečeni batat u sosu od paradajza

Sastojci: 5 batata srednje veličine; 3 neoguljena čena belog luka; 1 čajna kašika maslinovog ulja.

Sastojci za sos od paradajza: 800 g svežeg paradajza; 1 paprika očišćena od semenki i sitno isečena; 1 avokado srednje veličine isečen na kockice; ¼ šoljice svežeg lišća peršuna i bosiljak (po želji) origano (po želji) himalajska sol, sušene začinske biljke, biber (po ukusu)

Priprema: Batat dobro operite te ga neoguljenog nasecite na ploške debljine 1,5-2 cm. Posložite ga u tepsiju obloženu masnim papirom u koju dodajte i tri neočišćena čena belog luka. Pecite ploške batata po desetak minuta sa svake strane na 200 °C.

Priprema sosa: Nakon što je pečen, beli luk ogulite i sitno ga naseckajte. U tiganj dodajte maslinovo ulje, beli luk i sitno isečenu papriku. Kratko popržite te potom umešajte paradajz i avokado. Kuvajte dok se ne formira gusti sos. Dodajte začine, kratko promešajte te potom sklonite s vatre.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs