Hranljivo

Svetogorske piroške: Posni doručak za svaki dan! (RECEPT)

Toplo, meko testo punjeno kremastim krompirom
Recepti
14:46h Autor:
Svetogorske piroške: Posni doručak za svaki dan! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Najveći "problem" tokom posnih dana je naći savršen doručak. Predstavljamo vam recept za svetogorski posni doručak koji ćete obožavati.

Sastojci za testo: 1 kg brašna; 1 parče kvasca; 1 kašičica soli; 1 prstohvat šećera; 2 dl maslinovog ulja; 4 dl mlake vode.

Za fil: 4 srednja krompira; malo soli; malo bibera i origana; ulje za prženje; nekoliko struka mladog luka; može i glavica crnog luka.

Kvasac razmutite u mlakoj vodi kojoj ste dodali malo šećera. U brašno umešajte so i 2/3 ulja i zamesite vodom sa kvascem, zamesite kašikom. Kada počne da se odvaja od vangle, prelijte preostalo ulje i prekrijte platnenom salvetom, ostavite na toplom mestu pola sata da nadođe.

Dok testo nadolazi oljuštite krompir, isecite ga na komade, nalijte vodom, poklopite i stavite da se krompir skuva. Dok se krompir kuva na malo ulja propržite luk, ubacite, oceđen krompir, ispasirajte ga i dodajte so i začine, prohladite.

Testo premesite uz dodatak brašna. Kidajte rukom loptice nadošlog testa, uz minimalni dodatak brašna, na dlanu oblikujte lepinjicu, kašičicom stavite fil od krompira, preklopite i zatvorite prstima ili viljuškom. Pržite u fritezi, pržene piroške stavljajte na kuhinjski papir da se ocedi višak ulja. Služite uz postan kačkavalj.

Posne ćufte koje ćete obožavati: Zamena za meso je preukusna! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs