Oduševiće vas

Domaće piškote: Najlakši i najbrži recept za ukusne keksiće!

Najčešće ih koristimo za tiramisu ili razne torte, ali piškote su fini keksić koji može da se jede i samostalno
Recepti
19:00h Autor:
Domaće piškote: Najlakši i najbrži recept za ukusne keksiće!
Foto: Thinkstock
  • Jednostavno

Sastojci

  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 50 g oštrog brašna
  • 30 g gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

1. Razdvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca dok se ne zapene, pa polako dodajte polovinu pripremljene količine šećera (30 g) i vanillin šećer.

2. Mikserom umutite belanca dok ne očvrsnu i počnu da se pretvaraju u sneg. Nastavite da mutite i pritom u nekoliko navrata dodajte drugu polovinu šećera (30 g). Na kraju ćete dobiti čvrsti sneg.

3. Sneg polako umešajte u žumanca. Pomešajte oštro brašno, gustin i prašak za pecivo u jednoj činiji, pa kroz sito prosejte na smesu žumanaca i snega. Sve sastojke polagano mešajte.

4. Obložite pleh papirom za pečenje. Pripremite kesicu za ukrašavanje kolača (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate možete da iskoristite običnu kesu za zamrzivač kojoj ćete da odsečete jedan vrh. Rupa na vrhu ne treba da bude veća od vrha vašeg palca.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Ubacite pripremljenu smesu u kesu, pa pomoću nje oblikujte piškote. Sami odaberite kakve će veličine biti vaše piškote, ali vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između svake jer će tokom pečenja narasti i raširiti se.

6. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 170 stepeni i pecite dok piškote ne postanu zlatno žute, otprilike 10-ak minuta. Kada ih izvadite iz rerne, na dodir će još biti malo mekane, ali nakon hlađenja će se stvrdnuti i postati baš kao i kupovne piškote.

Savet: Tople piškote možete da uvaljate u kristal šećer ili da pričekate da se ohlade, pa da ih pospete šećerom u prahu, kakaom ili otopljenom čokoladom.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs