Nezaboravno

Prava srpska gibanica: Moćno i bogato jelo na kojem se ne štedi! (RECEPT)

Četnička gibanica mora da bude bogata filom. Pravilo je koliko kora, toliko sira, jaja i masti
Recepti
20:52h Autor:
Prava srpska gibanica: Moćno i bogato jelo na kojem se ne štedi! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Postoji jednostavno pravilo kako izgleda recept za tzv. četničku gibanicu, jer prava srpska gibanica mora da bude bogata, debela i masna, odnosno kalorična, piše Baštabalkana.com

Ne sme da se štedi kada se pravi ovakva gibanica! Takođe, mora da se ispuni osnovno pravilo – koliko kora toliko i sira.

Četnička gibanica je naziv za tradicionalnu srpsku gibanicu sa kojom se nije štedelo u pripremi. Naziv je posle rata dobio posprdnu konotaciju od strane komunista, jer je zbog masnoće kojom je gibanica obilovala, povezivana sa slivanjem masti niz četničke brade i nečim prljavim. Pogotovo što je komunistima sve što je bilo bogato izgledalo neukusno i protivdržavno.

Tako je i gibanica postala antikomunističko jelo.

Ako zaboravimo na prefiks "četnički", reč je o klasičnoj srpskoj gibanici sa izdašnim sastojcima koja mora da bude deblja od 10 centimetra.

Ovo je kalorično, ukusno i moćno jelo.

Sastojci: kilogram kora za gibanicu; pet kašika kajmaka; kilogram belog mladog sira; pet jaja; tri do četiri kašike masti; dve šolje mleka; masna pavlaka po želji.

Način pripreme: U jednu posudu razbiti pet jaja, dodati pet kašika kajmaka, isitnjene kriške sira, tri kašike masti i dve šolje mleka i pavlaku po želji.

Bosanska pita sa sirom: Njeno veličanstvo savijača!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sve to dobro izmešati i po potrebi posoliti. Staviti više soli ako sir i kajmak nisu mnogo slani. Probati ukus nadeva da se vidi koliko je slan.

Kore za gibanicu staviti u veliku i duboku tepsiju i filovati prethodno pripremljenom smešom, red kora pa red fila, sve dok ne potrošite sve kore i fil.

Prava srpska gibanica mora da bude debela, tako da morate da nađete duboku tepsiju. Zadnju koru premazati žumancetom, izbušiti je viljuškom i odneti u šporet na pečenje.

Peče se na 250 stepeni. Posle sat vremena pečenja, srpska (četnička) gibanica je spremna za posluživanje.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs