Rajski zalogaji

Slana torta ajvarka: Tradicionalno srpsko predjelo morate da probate! (RECEPT)

Odlična uvertira pre glavnog jela ili slasni prilog
Recepti
17:34h Autor:
Slana torta ajvarka: Tradicionalno srpsko predjelo morate da probate! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Tradicionalni srpski specijalitet od paprika, avjar, može biti još ukusniji i bolji kada se spremi savršeno hladno predjelo od njega.

Ajvarka je poput torte od ajvara - odlična je kao uvertira pre nekog glavnog jela.

Sastojci: 200 g ajvara, 150 g kačkavalja, 5 jaja, 9 kašika brašna, 400 ml pavlake, pola glavice luka, 1 prašak za pecivo, ulje, so, mleveni crni biber.

Priprema: Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti, pa dodati pola pavlake i pola količine ajvara. Posoliti po ukusu i ponovo mutiti mikserom dok se ne dobije homogena smesa. Posebno izmešati prašak za pecivo i brašno, pa dodati smesi od žumanaca.

Originalni recept za čizkejk: Desert koji se ne zaboravlja!

<\/div>

Posebno umutiti belanca, malo posoliti, pa polako umešati u smesu sa žumancima. U podmazan pleh obložen papirom za pečenje sipati smesu i peći 30 minuta na 220 stepeni.

U međuvremenu, pripremiti fil - u dublji sud sitno iseckati luk i izrendati kačkavalj. Dodati preostalu pavlaku, preostali ajvar i izmešati da se sjedini. Pečenu koru iseći na tri jednaka dela. Prvi deo kore prevrnuti na lice i na njega sipati pola fila.

Odozgo poklopiti drugom korom, staviti ostatak fila i poklopiti trećom korom. Celu tortu premazati smesom od pavlake, odozgo narendati kačkavalj i ukrasiti ajvarom ili rendanim jajima.

Domaćinska pica sa belim lukom i sirom: Ovakva se ne može kupiti!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs