Tradicionalno

Ovu hranu Rusi jedu kada ih hladnoća okuje: Jela koja greju na debelom minusu! (RECEPT)

Da bi bili zdravi i jaki, Rusi svakodnevno jedu ova jela
Recepti
20:26h Autor:
Ovu hranu Rusi jedu kada ih hladnoća okuje: Jela koja greju na debelom minusu! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Pravi Rus zna da zima nije za uzdržavanje od hrane, stoga se u Rusiji jede kako se i živi - naveliko! Ovo su tradicionalni ruski recepti:

1. Sirinki

To je ruska verzija uštipaka, a najčešće se jedu za doručak ili večeru. Možete ih kombinovati u slanom ili slatkom obroku, tj. sa jogurtom, sirom i slaninom ili uz med i sveže voće. Ukoliko pravite sirinke za slatki obrok u njih se dodaje vanilin šećer, a ako pravite za slane obroke, možete im dodati aromatične biljke.

Potrebno je: 500g tvrdog sira, 2 jajeta, 20g šećera, 100 g brašna, plus još 50 g brašna za mešenje, 3 kašike ulja, 50 g maslaca.

Priprema: Sir mora da bude suv i tvrd, pa se izmrvi viljuškom te se u njega dodaju jaja, šećer i brašno. Umesite u vazdušastu smesu pa ih uz pomoć preostalog brašna uvaljajte u male uštipke.

Pecite ih na maslacu i ulju, ispečene ređajte na papir da se ocede od masnoće pa ih jedite u kojoj god kombinaciji želite.

Stari recept za najmekše uštipke: Uopšte ne upijaju ulje!

Foto: Profimeida
Foto: Profimeida

2. Peljmene

To je testo sa nadevom od mesa koje se naknadno kuva. To je ruska varijanta italijanskih raviola. Brzo se spremaju, a još brže jedu. Izuzetno su zahvalno jelo kada vam dođu iznenadni gosti. Svaki Rus ovo jelo sprema "naveliko" tj. kada se prave, peljmene se prave na kilograme. Višak se ostavlja u zamrzivaču, a kuva se samo ona deo koji će se odmah jesti.

3. Boršč

Rusa ništa ne može da zagreje bolje od tradicionalnog boršča. Osim tela, boršč greje i dušu. To je jelo koje se u Rusiji takođe sprema naveliko i jede se po nekoliko dana obično za vreme ručka.

Potrebno vam je: pola koke (ako koristite piletinu onda uzmite celo pile), 1 cvekla, 2 krompira, pola glavice kupusa, 1 luk, 1 šargarepa, 2dl soka od paradajza, ulje, so, oko 4 litre vode.

Priprema: U 4 litra vode dodajte pola koke pa kuvajte dok se meso sasvim ne raskuva. Izvadite meso i stavite ga sa strane. U supu dodajte cveklu isečenu na kockice pa kuvajte dok se sasvim ne skuva, dodajte joj zatim sitno sečen krompir pa takođe kuvajte dok se ne skuva krompit. Zatim dodajte kupus izrendan kao za salatu i pustite da se kuva još 15ak minuta. Zatim napravite zapršku tako što ćete luk upržiti na ulju dok postane staklast, pa mu dodajte rendanu šargarepu i sok od paradajza. Sve to dodajte u lonac pa kuvajte još par minuta. Zatim dosolite po želji.

Meso koje ste stavili sa strane, propržite da dobije zlatno žutu boju pa ga dodajte u lonac. Jelo je spremno za degustaciju.

Odličan za srce: Boršč će se u Sočiju praviti na stotine hiljada litara

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Salata Olivije ili kod nas poznata kao ruska salata

Posle pada Napoleona, na ruski dvor došao je francuski kuvar Anri Olivije, koji je budućim pokolenjima ostavio ovaj specijalitet.

Jednoga dana izneo je na carsku trpezu salatu napravljenu od fino iseckanog različitog povrća i mesa, začinjenu majonezom. Salata je oduševila prisutne, a onda su je, u čast njenog tvorca nazvali „salata Olivije”.

Svi znamo kako se pravi ruska salata, ali za one koji ne znaju recept možete da pročitate OVDE.

5. Slanina, beli luk i votka

Pravi Rus zna da se zima ne može "izgurati" bez slanine, belog luka i votke. Ovo je u Rusiji tradicionalna večera i može da se jede uz domaću pogaču.

Za one koji žele da ostanu jaki i zdravi neka isprobaju ova jela iz tradicionalne ruske kuhinje.

Slaninu je prelio vodom: Caka vrhunskih kuvara koju ćete stalno da koristite! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs