Zdravlje

Supa od kurkume: Sprečava demenciju i razvoj raka! (RECEPT)

Kad već kuvate, kuvajte zdravo. Ova supa, osim što je zdrava ona je i izuzetno ukusna
Recepti
21:06h Autor:
Supa od kurkume: Sprečava demenciju i razvoj raka! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Ako ste skloni bolestima, pogotovo upalama, ukusna supa od kurkume je najbolje rešenje.

Ova okrepljujuća marokanska supa štiti od brojnih bolesti, uključujući rak i demenciju, a priprema se od kurkume, šargarepe, crnog bibera i drugih mirisnih začina.

Šargarepa je popularno povrće zahvaljujući obilju beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A. Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim, antibakterijskim i antikancerogenim svojstvima.

Crni biber obiluje piperinom, sastojkom sličnim kapsaicinu, koji ublažava bol i ima snažno protuupalno delovanje.Navedene sastojke pripremite zajedno u ovoj jedinstvenoj supi i oni će snažno zaštititi vaše zdravlje te pomoći kod mnogih tegoba.

Recept

Sastojci: 2 supena kašika maslaca; 2 čajne kašike kurkume; 1,5 čajna kašika semenki kumina; 1 supena kašika meda; 1 supena kašika sveže isceđenog soka od limuna; ⅛ čajne kašike pimenta; 1 šoljica naseckanog luka; 1 velika šargarepa, nasečena na kockice; 2,5 šoljice bujona od povrća; 2 naseckana čena belog luka (ili više po želji); so i sveže mleveni crni biber; ½ šoljica domaće pavlake ili kajmaka, a može i kefir.

Priprema: Otopite maslac u velikom loncu te dodajte luk i beli luk. Dinstajte na srednje jakoj vatri oko 2 minute.Dodajte šargarepu i kratko dinstajte. Sipajte bujon od povrća pa pustite da sve provri. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da lagano vri oko 20 minuta, dok šargarepa potpuno ne omekša.

Pred kraj dodajte kurkumu.

Za to vreme u tiganj prepržite semenke kumina (oko 5 minuta) pa ih sameljite u mlinu. Sklonite supu s vatre. Izmiksajte je u blenderu tako da dobijete krem-supu. Vratite supu u lonac pa dodajte med, sok od limuna i piment. Posolite i pobiberite. Prelijte supu u veliku činiju pa kumin pomešajte sa domaćim kajmakom ili kefirom.

Kurkuma i crni biber – nepobediva kombinacija

Jedan od najzdravijih začina na svetu - kurkuma, zahvaljujući sastojku kurkuminu, pruža čak 13 puta veću antioksidantnu zaštitu od borovnice. Ipak, ona ima jedan nedostatak – teško se apsorbuje.

Ako joj pridružite crni biber, kao što je to slučaj s marokanskom supom, dobrobiti za zdravlje biće velike. Zašto? Naime, crni biber znatno povećava bioraspoloživost, odnosno delotvornost kurkumina.

Istraživanja su pokazala da ako, naprimer, uzimate 2 g čistog kurkumina, njegov nivo u vašoj krvi će biti nizak. Kombinujte ga s 20 mg piperina prisutnog u crnom biberu, njegova bioraspoloživost porasće za neverovatnih 2.000 posto!

5 starinskih jela na kašiku: Neka vam kuća zamiriše na dom! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dobrobiti kurkume

1. Štiti od Alchajmerove bolesti

Uzimanje kurkumina smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, ali i ublažava postojeće stanje demencije. Kurkumin sprečava propadanje moždanih funkcija i nakupljanje beta-amiloida, proteina koji se akumulira u mozgu osoba obolelih od Alchajmera. Kod obolelih su primećeni i povećani upalni procesi u mozgu koje kurkumin takođe ublažava.

Turmeron je još jedan od sastojaka kurkume koji takođe štiti mozak i sprečava pojavu demencije. Kod osoba koje boluju od demencije uzimanje svega 1 g kurkume dnevno u roku od tri meseca može znatno poboljšati stanje i vratiti pamćenje.

2. Ublažava osteoartritis

Zahvaljujući svojim snažnim protuupalnim svojstvima, kurkumin smanjuje bolove u zglobovima. Istraživanje provedeno 2011. otkrilo je da se kod osoba obolelih od osteoartritisa uzimanjem 200 mg kurkumina na dan smanjio intenzitet bolova te povećala pokretljivost zglobova.

3. Ima antikancerogena svojstva

Snaga kurkumina krije se u tome što ciljano napada ćelije raka, a zdrave pritom ne dira. Istraživanja su pokazala da deluje na brojne oblike karcinoma, poput raka prostate, debelog creva, prostate, dojke. Najbolju kombinaciju za prevenciju, ali i za lečenje raka čine kurkuma i crni biber.

Recept američke doktorke Karolajn Anderson za prevenciju raka:

Pomešajte ¼ čajne kašike kurkume s ½ čajne kašike maslinovog ili kokosovog ulja i većim prstohvatom sveže mlevenog crnog bibera. Tu mešavinu možete uzimati samu s malo vode, dodavati je u supe, variva ili salate.

Važno je samo da je koristite svaki dan. Ovu mešavinu nemojte kuvati - uvek je dodajte pred kraj pripreme jela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs