Ukusno i hranljivo

Peljmeni, staro rusko jelo: Savršeno posluženje za iznenadne goste, gotovi za 5 minuta! (RECEPT)

Rusi velike količine peljmena drže u džakovima u snegu ili na mrazu, pa po potrebi izvade nekoliko komada koje kuvaju i jedu
Recepti
20:04h Autor: ,
Peljmeni, staro rusko jelo: Savršeno posluženje za iznenadne goste, gotovi za 5 minuta! (RECEPT)
Foto: Profimedia

U Rusiji su peljmeni najpopularnije jelo od mesa. Peljmeni su u Rusiju stigli iz Кine preko ugrofinskih naroda koji žive na teritoriji Rusije. Na jeziku naroda Кomi „pelj njanj“ znači „uho od hleba“. Upravo takav oblik imaju kuvani peljmeni, tj. komadići mesa ili ribe u tankom testu.

"Po čemu su peljmeni specifični?", zapitaće se Italijani, koji se s pravom ponose svojim raviolama.

Specifični su po tome što sibirski način njihove pripreme obavezno podrazumeva duboko zamrzavanje (s tim što zamrzivač uspešno zamenjuje jakutski mraz od minus 40 stepeni), od koga meso dobija jedno izuzetno svojstvo: istovremeno postaje i suvo i sočno.

Sastojci:

Za testo: oko 700 g oštrog brašna; 2,5 dl vode; 1 jaje; 1 kašika soli i malo ulja.

Za fil: 1 kg mlevenog mesa(može mešano ili čisto(jagnjetina, svinjetina, junetina)); 1 veća glavica crnog luka; 1-2 čena belog luka; 1 jaje; so; biber.

Priprema: Zamesite testo tako da dobijete jednu elastičnu lopticu. Ostavite testo da se "odmara" jedno sat vremena. Za to vreme pripremite fil od mesa. Izrendajte luk, beli luk propustite kroz presu, a zatim dodajte meso, začine i jaje pa sve lepo umutite u jednu veliku mesnatu loptu.

Jelo sa Ruskog dvora: Govedina Stroganov se topi u ustima!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ostavite i fil da malo "odmori" .

Zatim razvucite testo na radni sto, pa lagano sa čašom isecajte krugove. Svaki krug punite sa filom od mesa i lagano ih savijte tako da podsećaju na italijanske raviole. Ali možete ih saviti kako želite, prosto to nije bitno, važno je samo da fil ne iscuri iz testa.

Procureo tajni recept za piletinu pukovnika Sandersa: Sočnije meso od ovog nećete jesti! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tako napravljene paljmene stavite u zamrzivač da se dobro zalede. Zaleđeno testo spustite i ključalu vodu i kuvajte 5 do 7 minuta.

Poslužite ih tople, prelivene mileramom i sitno seckanim peršunom.

Savet plus: Napravite velike količine ovog jela i stavite ih u zamrzivač. Možete napraviti duplu smesu, pa sve lepo ostavite da se zaledi. Kad god želite da pojedete nešto toplo, a hranljivo uzmite iz zamrzivača nekoliko peljmena i skuvajte ih za večeru ili ručak.

Idelan obrok za iznenadne goste!

Stavio je jaja u kalup za mafine: Genijalnu caku kuvara koristićete stalno! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs