Čisto uživanje

Jelo sa Ruskog dvora: Govedina Stroganov se topi u ustima!

Ovo jelo je dobilo ime po grofu Pavelu Stoganovu i pravi je praznik za sva čula
Recepti
14:02h Autor:
Jelo sa Ruskog dvora: Govedina Stroganov se topi u ustima!
Foto: Profimedia

Govedina Stroganov je poznato internacionalno jelo koje je nam dolazi iz ruske kuhinje. Originalni recept bazira se na dinstanom junećem mesu u sosu od kisele pavlake, ali postoji više varijacija na temu.

Ovo je jedna od mnogih. Jelo je dobilo naziv po jednom članu veoma bogate i uticajne porodice Stroganov iz 19. veka.

Pretpostavlja se da je ime posvećeno grofu Pavelu Stroganovu.

Sastojci: 500 grama goveđeg filea, 1 glavica crnog luka, 250 grama svežih šampinjona, 1 kašika brašna, 1 kašika senfa, 1 goveđa kocka za supu, 1 limun, 2 kisela krastavca, 125 ml kisele pavlake, ulje, so i mleveni crni biber.

Način pripreme: Fileu odstranimo masne delove, isečemo na tanke duguljaste parčiće, posolimo i pobiberimo. Glavicu crnog luka isečemo na tanke polukrugove. Šampinjone isečemo na listove. Kisele krastavce isečemo na polukrugove.

U šerpi na zagrejanom ulju pržimo parčiće mesa. Isprženo meso izvadimo rešetkastom kašikom i stavimo u činiju. U istu šerpu stavimo isečen crni luk i šampinjone da se prže. Posolimo, pobiberimo i promešamo.

Vratimo parčiće mesa u šerpu, dodamo senfi brašno. U drugu šerpu, na šporetu, u provrelu vodu stavimo kocku za supu. Supu dodamo u šerpu sa mesom i promešamo. Dodamo kisele krastavce i ostavimo sadržinu da se kuva 30­ak minuta.

Zatim dodamo sok od limuna, pavlaku, promešamo i sklonimo šerpu sa šporeta.

Jelo je gotovo i ono se može servirati uz prethodno kuvani pirinač. Uz ovo jelo preporučuje se rashlađeno kvalitetno suvo crveno vino.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs