Rajski ukus

Osnovni recept za čokoladu: Za najukusniji slatkiš treba vam samo tri sastojka! (RECEPT)

Ako je napravite prema osnovnom receptu, imaćete posnu poslasticu, ali u mrsnim danima je možete obogatiti omiljenim ukusima i napraviti bukvalno kakvu god želite
Recepti
18:48h Autor:
Osnovni recept za čokoladu: Za najukusniji slatkiš treba vam samo tri sastojka! (RECEPT)
Foto: Profimedia / Thinkstock

Ako ste i vi jedan od onih koji ne veruju prodavcima i više volite da sve napravite sami, sada to možete da uradite i kada je u pitanju omiljena poslastica - čokolada!

U pitanju je osnovni recept za posnu čokoladu, koji možete da obogatite dodajući omiljene sastojke, što će, naravno, dati još lepšu i ukusniju poslasticu po vašem ukusu.

Sastojci: 120 grama sirovog veganskog kakao butera, 60 grama sirovog veganskog kakao praha, 50 grama agava sirupa (ako volite slađe, stavite više).

Priprema: U posudi na pari otopiti kakao buter, na temperaturi do 45 stepeni. Kada se otopi, skinite posudu sa pare. U otopljeni kakao buter dodajte kakao prah i agava sirup. Ovo možete ručno mešati, dok god se ne pretvori u potpuno glatku strukturu. Sve grudvice od kakao praha treba da se rastope, piše Lovesensa.rs.

Sirotinjska jela koja smo obožavali: Najlepše iz bakine kuhinje! (RECEPTI)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Osim ručno, ovo možete da sjedinite i u blenderu, ili uz pomoć mutilice ili miksera. Za otapanje kakao butera i mešanje, najbolje je koristiti oblu, inoks posudu. Mešati masu dok temperatura ne dostigne približno 26 stepeni. Tada je čokolada spremna da se sipa u kalupe. Koristite silikonske kalupe - oni su za to najpraktičniji i najdekorativniji.

Nakon što sipate čokoladu u kalupe, odložite je na hladno mesto. Može i u frižider, ali je bolje da se sporije hladi, na temperaturi od oko 15 stepeni. Ako je, ipak, odložite u frižider na hlađenje, izvadite je sat vremena pre nego što želite da je konzumirate. Može da stoji na sobnoj temperaturi, do 25 stepeni. Preko te temperature moguće je blago otapanje, jer nema nikakvih stabilizatora. Sveža je do nedelju dana. Ispravna je za jelo i duže, ali je sveže napravljena najukusnija.

Trik za najmekše palačinke na svetu: Recept koji uvek uspe!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukusi i dodaci: U osnovnu crnu čokoladu možete stavljati razne dodatke i začine koji će promeniti ukus i teksturu. Veoma lepo su se pokazali vanila u prahu, cimet, čili papričica, đumbir u prahu, korice pomorandže, suvo voće različite vrste, godži bobice, listići kokosa, lešnik, badem, svakako i sveže voće - samo mašta može da vas ograniči.

Ako dodajete začine u prahu, vodite računa da ih dobro umešate u masu. Kada dodajete komade suvog ili svežeg voća ili orašastih plodova, najpre sipajte čokoladu u kalupe do polovine, zatim spustite komad voća i zalijte do vrha kalupa čokoladom.

Naravno, voće može i da viri iz čokolade. Možete najpre u kalup, do polovine, staviti listiće kokosa, pa onda zaliti čokoladom, što će dati drugačiju teksturu i izgled kada se izvade iz kalupa.

Isprobajte, eksperimentišite, igrajte se, to je samo čokolada!

Smučiće vam se život: Ovaj užasni sastojak se nalazi u svakom hlebu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs