U jednu dublju plastičnu činiju sipajte 300 grama brašna, jednu malu kašiku soli i izmešajte. Zatim uzmite odprilike 100 ml vode i polagano sipajte u brašno i rukom (kad pravite ovu pitu, rukom obavezno morate mesiti testo!) mešajte dok se ne napravi mali hlebčić koji nije ni lepljiv i previše suv.
Takav mali hlebčić, ili kako to u Bosni zovu: jufku prebacite na pult ili tacnu na koju ste "kanuli" 3-4 kapi ulja, pa dobro uvaljajte testo u to ulje dok ne postane glatko i sjajno. Bitno je da se ne lepi za ruke, pa ako je potrebno dodajte još ulja da biste postigli to odvajanje testa od ruku.
Testo stavite u neki sud (može opet plastični) i ostavite ga u frižider na oko sat vremena.
Nabavite veliku pamučnu krpu ili solnjak koji ćete staviti na veliki trpezarijski sto, posuti brašno po njoj pa izvadite jufku iz frižidera i stavite je na krpu. Pospite brašnom i razvucite blago rukama, zatim uzmite oklagiju (jer šta je prava žena bez oklagije) i razvucite testo koliko god možete.
Musaka na posni način: Nova varijanta starinskog jela! (RECEPT)
Kad vam oklagija više ne može pomoći, vrhovima prstiju balgo razvlacite ivice testa. Ne žurite. Polako, bez nervoze idite u krug i razvlačite koru.
Ako testo pukne, nema veze, sve se to može iskoristiti za pitu.
Zatim razvučeno testo rasecite po sredini i pospite 3 -4 kašike ulja po površini razvučenog testa.
Zatim ga filujte sa smesom koja se sastoji od: 100 grama mladog sira, 2 kašike pavlake, malo soli i dva jajeta (sve to lepo pomešati pre filovanja).
Kad ste nafilovali testo, uzmite krajeve stolnjaka i polako rolajte testo. Ako vam je to komplikovano, opet vrhovima prstiju urolajte testo.
Uzmite okruglu tepsiju i u nju u krug savijajte bosansku pitu sirnicu.
Pecite pola sata na 200 stepeni.
Kad izvadite iz rerne prekrijte pitu sa pamučnom krpom i ostavite da se ohladi.
Kad se ohladi, poslužite je i obavezno je da ovu pitu jedete rukama. Ona jednostavno ne podnosi nož i viljušku. Uživajte!
Manastirska jota: Posni ručak na vodi za celu porodicu! (RECEPT)