Neodoljiv spoj ukusa

Slatko, slano, jednostavno i lagano: 5 recepata za osvežavajuća jela sa ananasom! (FOTO)

Osim što je vrlo ukusan, ananas je i odličan izvor magnezijuma, vitamina C, kalcijuma i kalijuma, pun je vode pa je odličan za hidrataciju, dok masnoća sadrži vrlo malo, zato što pre pripremite neki specijalitet sa ovim voćem
Recepti
22:44h Autor:
Slatko, slano, jednostavno i lagano: 5 recepata za osvežavajuća jela sa ananasom! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Ko ne voli osvežavajuću, tropsku biljku, neobičnog ali vrlo dekorativnog izgleda?!

Ananas se može konzumirati u različitim oblicima - kao čisto voće svež ili konzerviran, kao sok, u dezertima, voćnim koktelima, salatama, dok je u nekim kulturama u obliku priloga neizostavni deo mesnog obroka.

Osim što je vrlo ukusan, ananas je i odličan izvor magnezijuma, vitamina C, kalcijuma i kalijuma, pun je vode pa je odličan za hidrataciju, dok masnoća sadrži vrlo malo. Na 100 g ovog voća nećete uneti ni mnogo kalorija - svega 55 do 60, što je odlično ukoliko u planu imate mršavljenje.

A kako je jedna žena nakon šokantnog poređenja smršala 45 kilograma, pročitajte OVDE! (FOTO)

Lekovita svojstva ananasa takođe su nadaleko poznata - koren i plod koriste se protiv upala na koži, a odličan je i protiv crevnih parazita. Osim toga, neka istraživanja potvrdila su da ananas pozitivno deluje na poremećaje gastrointestinalnog trakta, pomaže u smanjenju intenziteta bola, a neki veruju da može i da ubrza porođaj u slučaju njegovog kašnjenja.

Da li vam treba još neki razlog da odmah pripremite neki od ovih odličnih recepata čija je glavna zvezda ananas?

Predstavljamo vam nekoliko originalnih načina da pripremite specijalitet sa ananasom, a vi po svom ukusu izaberite da li će to biti slano ili slatko.

1. Čizkejk od ananasa

Recept za ovaj osvežavajući kolač je vrlo jednostavan: 300 g mlevenog keksa izmešajte sa 125 g maslaca i 100 ml mleka, pa formirajte koru. Dobro umutite 300 g krem sira sa 100 g šećera i čašom kisele pavlake, pa dodajte 250 ml umućene slatkle pavlake. Rasporedite fil preko kore i stavite u frižider da se stegne.

Za to vreme prokuvajte 500 g očišćenog ananasa sa 100 g šećera, pa dodajte 1,5 kesicu želatina pomešanog sa malo ananasovog soka. Prohladite, pa rasporedite preko fila od sira. Neka se dobro ohladi u frižideru, pa poslužite uz sok od ananasa. A kako da napravite domaći sok od ananasa koji eliminiše celulit i podstiče mršavljenje, saznajte OVDE.

2. Karamelizovani ananas ražnjići

Neodoljiva poslastica: Očistite ananas i isecite ga na komadiće, pa svaki komadić dobro uvaljajte u šećer i poređajte na štapiće. U dubljem tiganju rastopite dve kašike putera, pa stavite ražnjiće da se prže oko 15 minuta. Tokom prženja ih okrećite i pazite da ne izgori. Ove voćne ražnjiće po želji možete poslužiti uz sladoled, a još bolji ukus ćete dobiti ako sladoled prelijete sosom koji je ostao u tiganju nakon prženja.

OVDE preuzmite 5 neodoljivih recepata za poslastice sa bananama - Dezerti kojima nećete moći da kažete Ne! (FOTO)

3. Šejk od ananasa

Ukusni ananas smuti je pravo osveženje za organizam! Šoljicu očišćenog ananasa iseckanog na kockice izmiksujte u blenderu sa 200 ml grčkog jogurta. Za dodatni ukus, odozgo dodajte malo orašastih plodova i ukrasite listićem mente. Osim što će vas osvežiti i zasititi, ovaj napitak će vam ubrzati metabolizam!

5 nesvesnih grešaka koje usporavaju metabolizam otkrijte OVDE - Evo zašto ne možete da smršate!

4. Šnicle u sosu od ananasa

Ispržite šnicle na uobičajen način, pa u toj masnoći propržite komadiće ananasa nekoliko minuta. Dodajte 100 ml vode i 100 ml mleka i malo đumbira u prahu. Ostavite da vri 2-3 minuta, pa dodajte 500 ml slatke pavlake. Neka se kuva još nekoliko minuta, pa vrućim sosom od ananasa prelijte šnicle. Ako ste ljubitelj egzotičnih začina, tokom pripreme umaka možete dodati i kašičicu karija. Poslužite uz komadiće svežeg ananasa, povrće po želji i pomfrit.

OVDE preuzmite recepte za najrazličitiju pripremu ukusnih šnicli!

5. Tart od ananasa

Napravite koru: Pomešajte 300 g brašna, 100 g šećera i kašičicu praška za pecivo, pa dodajte 150 g otopljenog putera. Sjedinite i formirajte koru u kalupu za tart i ostavite da se hladi u frižideru.

Pripremite fil: 200 ml kisele pavlake izmešajte sa 100 g šećera i dve kašičice vanilin šećera. Dodajte konzervu iseckanog ananasa (oko 250 g ploda, sok odlijte), dobro sjedinite i rasporedite preko kore.

Zapecite 10-15 minuta, pa izvadite i poređajte polovine kolutića ananasa u krug i vratite da se peče još 15 minuta. Uživajte!

Domaća maska od ananasa čisti lice i vraća blistavost za samo 20 minuta! Recept preuzmite OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs