Kapkejk specijaliteti

Mafini za večeru, što da ne: 10 slanih kolača kojima nećete odoleti (FOTO)

Ovi neodoljivi slani zalogaji prave se veoma brzo i lako, odgovaraju svačijem ukusu jer se možete igrati sa sastojcima i prilagoditi ih sebi onako kako najviše volite
Recepti
18:54h Autor:
Mafini za večeru, što da ne: 10 slanih kolača kojima nećete odoleti (FOTO)
Foto: Shutterstock

Možda vam je prva asocijacija na mafine ili kapkejkove čokolada i šećer, ali oni su veoma ukusni i u slanoj varijanti. Osnova je pretežno zajednička svim mafinima - glavni sastojci su skoro uvek brašno, so, jogurt, a ono što ih razlikuje jesu dodaci koji daju specifičan ukus, a to može biti sve, od mlevenog mesa, preko povrća, do ajvara i suhomesnatih proizvoda.

Recepte za slatke mafine možete preuzeti OVDE.

Ono što je ključno da znate prilikom pripreme mafina i kapkejkova jeste da se oni obavezno peku u posebnim kalupima, a mogu vam poslužiti i modlice za proju. Takođe, veoma je važno da kalupe uvek podmažete pre pečenja, kako biste sprečili da se zalepe i raspadnu prilikom vađenja. Ukoliko obraćate pažnju na dekoraciju, u kalupe možete staviti i ukrasne korpice za mafine, pa u njih uliti testo, ali ne zaboravite da i tada morate da podmažete modle.

Takođe, pazite da modlice ne punite do vrha, već do maksimalno tve trećine kalupa, jer mafini znaju dosta da narastu.

Ono što je možda i najbolje kod slanih mafina, osim što su neverovatno ukusni, jeste i to što se veoma brzo i lako prave, pa zato odaberite neki od ovih 10 fenomenalnih recepata i uživajte!

1. Mafini sa bundevom

Iskoristite sezonu bundeve i napravite slane zalogaje jedinstvenog ukusa!

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Pomešajte 200 g pasirane bundeve, 70 ml biljnog ulja i kašiku šećera - nemojte koristiti mikser, pomešajte rukom. Dodajte 2 jaja, kašičicu soli i kašičicu praška za pecivo, a zatim i 200 grama brašna, 50 ml mleka i na kraju preostalih 200 grama brašna. Napunite kalupe i pecite 15-ak minuta. Po želji pospite lomljenim semenkama bundeve i ruzmarinom.

Sve blagodeti po zdravlje semenki bundeve, otkrijte OVDE.

2. Mafini sa tikvicama i kačkavaljem

Sastojci: 700 g rendanih, svežih tikvica, 150 g otopljenog putera, kašičica šećera, kašičica soli, 2 jaja, 2 kašičice sode bikarbone, 700 g brašna, 200 g kačkavalja i malo mirođije.

Priprema: Zagrejte rernu na 170 stepeni. Izmešajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmešajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa izmešajte sa prethodnom smesom. Na kraju dodajte izmrvljeni sir i sve dobro izmešajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smesu u njih i pecite 25 - 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj i ukrasite sa malo mirođije.

Dijetu sa tikvicama možete pročitati OVDE.

3. Kapkejk od mlevenog mesa i pirea

Ovo ukusno i šareno jelo je toliko dekorativno, a ukusno da može biti sjajan izbor za decu koja su probirljiva. Potrebno vam je 900 grama mlevenog junećeg mesa, šolja prezli, 2 belanca, 1 crni luk sitno iseckan, peršun, šoljica soka od paradajza, 10 krompira srednje veličine.

Zgrejte rernu na 250 stepeni. U većoj posudi pomešajte sve sastojke koji idu uz mleveno meso - prezle, ulje, meso, so, biber, peršun, sok od paradajza, belance. Po pola mere za jedan kapkejk stavite u podmazane modle i pecite 20 minuta. Za to vreme pripremite klasičan pire od barenog krompira. Kada je meso gotovo, izvadite ga na tanjir. Pre nego što dodate pire možete staviti na njega po jedan kolut svežeg paradajza.

Pire možete staviti u vrećicu kojoj ćete skinuti vrh kako biste ga servirali kao šlag. Na vrh ovog slanog kapkejka možete dodati čeri paradajz ili šta god vam se učini dovoljno dekorativno.

4. Slani kapkejk sa jajima i pečurkama

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Umutite 3 cela jaja i 2 belanca, pa dodajte 250 g sitno seckanih pečuraka i 2 seckana paradajza. Podmažite kalupe, stavite u njih komad gotove kore tako da malo viri iz modli i sipajte smesu. Pecite 20 minuta, izvadite i ukrasite sa još malo seckanog paradajza, listićima peršuna i ako želite sa još malo prethodno prokuvanih pečuraka.

OVDE oktrijte kako pečurke mogu da spreče pojavu raka!

5. Kapkejk sa jajetom na oko

Ukus ovih slanih mafina je fantastičan, a priprema ne može biti jednostavnija! Umutite 4 jaja i uz lagano mešanje dodajte 2 dl kiselog mleka, 1 dl ulja i 18 kašika brašna prethodno izmešanih sa praškom za pecivo. Dodajte 200 g seckane slanine za neodoljiv miris i ukus, sipajte u kalupe za mafine i pecite 30-35 minuta, na 180 stepeni. Pred kraj pečenja, razbijte po jedno jaje na svaki mafin i zapecite još nekoliko minuta. Uživajte!

6. Kapkejk sa špagetama

Neodoljivi slani zalogaji oduševiće svakoga i izgledom i ukusom! 400 g brašna izmešajte sa praškom za pecivo i malo soli, dodajte 150 ml jogurta, 50 g kiselog mleka i 50 ml ulja. Izlijte u kalupe i pecite 10 minuta.

Dok se mafini peku, skuvajte 250 g špageta po uputstvu, posolite i pomešajte sa malo prokuvane pavlake za kuvanje. Nakon 10 minuta pečenja, izvadite iz rerne i sipajte malo špageta na svaki mafin, a odozgo ukrasite slaninom i po želji sa malo peršuna. Vratite u rernu na nekoliko minuta i pecite dok špagete i slanina ne porumene.

Kako da iskoristite peršun u borbi protiv viška kilograma, otkrijte OVDE.

7. Mafini sa pečurkama i bosiljkom

Nekoliko minuta prokuvajte 300 g seckanih pečuraka i 2 kašičice bosiljka sa kašikom maslinovog ulja, tek da omekšaju. Pomešajte 400 grama brašna sa 3 kašičice praška za pecivo, pa dodajte 100 grama rendanog kačkavalja, posolite i pobiberite po ukusu.

OVDE pročitajte kako bosiljak pozitivno utiče na vaše zdravlje!

Viljuškom umutite 2 jaja sa šoljom mleka i kašičicom sirćeta, pa ovu smesu dodajte smesi sa brašnom i umešajte 80 g topljenog putera. Kad sjedinite, dodajte pečurke sa bosiljkom, dobro pomešajte i sipajte u podmazane kalupe. Pecite 18 - 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, ostavite da se hlade 5 minuta u kalupima pa izvadite. Ukrasite listićima bosiljka i služite.

8. Kapkejk sa kobasicama i kačkavaljem

Za ove ukusne i brze slane zalogaje potrebno vam je 500 g brašna, 200 ml jogurta, 100 ml ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 1 kašika soka od paradajza, 100 g kačkavalja i 100 g kobasice seckane na kolutiće.

Izmešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte jogurt, ulje i sok od paradajza i dobro izmešajte. Na kraju dodajte rendani kačkavalj i seckanu kobasicu. Po potrebi dodajte još brašna, toliko da vam se smesa ne lepi za prste. Kašikom vadite smesu, sipajte u kalupe i pecite 12-15 minuta na 250 stepeni.

9. Mafini sa šunkom, sirom i jajima

Klasičnim slanim mafinima niko ne može da odoli: Umutite 100 g putera i uz stalno mućenje dodajte 4 jaja, jedno po jedno. Dodajte 300 ml jogurta i dobro umutite. U posebnoj posudi izmešajte 450 g brašna i 4 kašičice praška za pecivo, pa dodajte smesi sa jajima i dobro izmešajte varjačom. Na kraju dodajte 100 g rendane šunke, 100 g rendanog sira i 50 seckanog vlašca i sjedinite rukom. Sipajte u kalupe i pecite dok ne porumene, oko 25 minuta.

A kako da napravite ukusne zapečene paprike punjene sirom, saznajte OVDE.

Po želji možete napraviti i premaz od 200 g krem sira i 50 g sitno seckanog vlašca. Izmešajte i posolite po ukusu, premažite preko toplih mafina i služite.

10. Mafini sa pečenicom i ajvarom

Evo brzog rešenja ljubitelje ajvara kada vam iznenada dođu gosti ili ne znate šta za doručak ili večeru:

Umutite 3 jaja, 50 ml ulja, pola čaše kisele pavlake i 1 dl jogurta. U posebnoj posudi izmešajte 100 g brašna, 100 g kukuruznog brašna i 1 prašak za pecivo, pa izmešajte sa smesom od jaja. Umešajte i 2 kašike ajvara i 2 kašike kečapa ili soka od paradjza i sve dobro sjedinite mikserom.

11 ukusnih recepata za jela sa patlidžanom možete preuzeti OVDE.

Na kraju, dodajte 150 grama sitno seckane pečenice i 150 g izmrvljenog sira i dobro izmešajte. Sipajte u kalupe za mafine, pospite origanom i seckanim peršunom i pecite oko 20 minuta, u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs