Izvrsni recepti

Odlične kao lek, još bolje kao slatkiš: 7 veličanstvenih poslastica od maline! (RECEPTI)

Jek sezone malina je baš na leto, pa zato požurite i napravite neku od ovih ukusnih poslastica
Recepti
19:16h Autor:
Odlične kao lek, još bolje kao slatkiš: 7 veličanstvenih poslastica od maline! (RECEPTI)
Foto: Profimedia / Thinkstock

Osvežavajuće maline omiljeno su letnje voće mnogih ljudi. Iako spada u skuplje voćke, zbog njenog ukusa i benefita po zdravlje, ne treba da vam bude žao da izdvojite malo novca za nju!

Naime, maline sadrže tanin, flavodnoide i organske kiseline, pa se koriste u lečenju srčanih bolesti. Poboljšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam, pa su odlične ukoliko ste na dijeti, a možete da iskoristite čak i listove maline za pravljenje čajeva.

Ekstrakt maline deluje protiv virusa i snižava šećer u krvi, tako što stimuliše pankreas na lučenje insulina.

Odlična su zaštita protiv malignih bolesti, jer sprečavaju razmnožavanje ćelija raka. Ove bobice su i prava riznica ključnih materija - sadrže 170 mg kalijuma, 40 mg kalcijuma, 30 mg magnezijuma, 25 mg vitamina C, a svega 0,3 g masti na 100 grama.

Jek sezone malina je baš na leto, pa zato požurite i napravite neku od ovih ukusnih poslastica!

Sirotinjska jela koja smo obožavali: Najlepše iz bakine kuhinje! (RECEPTI)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sladoled torta od malina

Formirajte koru od 100 g mlevenog keksa, 100 g sekckanih orašastih plodova po želji (orasi, bademi, lešnici) i malo soka od maline. Sve pomešajte tako da dobijete kompaktnu smesu i napravite pravougaonu koru srednje veličine. Za sladoled krem biće vam potrebno 500 ml slatke pavlake, pola kilograma malina, 2 šolje jogurta, 3 kašike šećera i 2 kesice želatina. 350 g malina ispasirajte, umutite slatku pavlaku i jogurt, dodajte želatin i još malo mutute. Na kraju dodajte i šećer i ispasirane maline i sve dobro sjedinite. Ubacite 100 g celih svežih malina, promešajte kašikom i rasporedite preko kore. Odozgo ukrasite preostalim malinama i seckanim orašastim plodovima. Pre služenja, stavite u zamrzivač na nekoliko sati da se dobro stegne.

Žuti kolač sa malinama

5 belanaca umutite sa 200 g šećera. Posebno umutite 5 žumanaca sa šoljom ulja, šoljom jogurta, 2 šolje brašna i praškom za pecivo. Polako umešajte belanca u smesu za žumancima, pa polovinu mase izlijte u podmazan pleh. Pecite 7-8 minuta, pa izvadite i pobacajte maline (oko 400 g) preko testa. Prelijte ostatkom smese i vratite u rernu na još desetak minuta. Ispečen kolač pospite vanilin šećerom.

1 pile, 5 različitih jela: Ideje za ručak od ponedeljka do petka! (RECEPTI)

Keks kolač sa malinama i belom čokoladom

Oko 300 g keksa potapajte u sok od višanja i ređajte na poslužavnik. Vodite računa da na vreme odmerite keks tako da imate za tri reda. Umutite 350 g šlaga, dodajte 250 g rastopljene bele čokolade i dobro sjedinite. Ređajte keks-fil-keks, tako da dobijete tri reda keksa i dva reda fila. Preko poslednjeg reda keksa rasporedite maline koje ste prethodno skuvali kao za čizkejk (oko 350 g malina kuvajte sa dve šolje šećera i kesicom želatina).

Šlag torta od malina

600 g keksa izlomite, pa prelijte litrom jogurta. Izmešajte i ostavite da malo stoji, a aza to vreme umutite 200 g šlaga. Kad se keks otopio, dodajte 200 g mlevenog badema, pa formirajte koru, a preko rasporedite 300 g svežih malina. Odozgo rasporedite šlag, a sa strana ukrasite seckanim bademima i svežim malinama.

Svetogorski kolač: Hilandarski slatkiš božanskog ukusa! (RECEPT)

Malina - puslica

Ispecite dve kore od po 5 belanaca, 5 kašika šećera i kašike sirćeta. Prvu koru namažite džemom od malina, preklopite drugom korom, pa i nju namažite džemom od malina. Stavite malo u frižider, a za to vreme umutite 150 g šlaga. rasporedite po torti, a zatim preko prelijte oko 350 g malina prethodno skuvanih sa dve šolje šećera i kesicom želatina.

Kakao kocke sa malinama

Umutiti 8 žumanaca sa šoljom šećera, dodati šolju mleka i 40 ml ulja. Mutiti da se dobro sjedini, pa dodati 80 g brašna, prašak za pecivo i 2 kašike kakaa. Sjediniti mikserom, pa izliti u pleh i peći 10-15 minuta na 220 stepeni. Skuvati 500 mleka sa 4 kašike šećera i 4 kašike gustina (pripremajte kao puding). Prohladiti, pa dodati jedan umućen margarin. Rasporediti preko ispečene kore. Za preliv skuvajte 300 g malina u 100 ml soka od maline. Dodajte 6 kašika šećera i dva kašike gustina, i kuvajte dok se ne zgusne. Rasporedite preko fila, a pre služenja dobro ohladite.

Jedna voćka, 7 recepata: Ukusne poslastice, brze, lake i jeftine! (FOTO)

Tart od malina

Umesite testo za tart od 50 g putera, 150 g brašna, 2 kašičice šećera u prahu i prstohvata soli. Ako je potrebno, dodajte i malo vode, da dobijete mekano testo lako za rukovanje. Rastanjite u kalupu za tart. Ohladite testo u frižideru oko 30 minuta, pa ga ubacite u zagrejanu rernu i pecite 20 minuta na 190 stepeni. 200 ml mleka stavite da provri, a u 100 ml razmutite 3 kašike šećera i kašiku gustina. Dodajte u provrelo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Rasporedite preko kore. Za fil od malina skuvajte 3 pudinga od maline i pomešajte sa 500 ml soka od maline, prethodno prokuvanog sa 4 kašike šećera. U tu smesu dodajte i 200 g svežih malina, pa stavite preko belog fila.

Prijatno!

5 brzih jela od tikvica: Ručak za celu porodicu! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs