Srpska tradicija

Najukusniji specijalitet svinjokolja: Duvan čvarci nisu dobri ako se ne spremaju uz rakiju! (VIDEO)

Pošto je kraj novembra i početak klanja kad već počinju prve zimske hladnoće, najvažnije je da domaćinima ne bude hladno, zato se oni greju na razne načine
Recepti
11:44h Autor:
Najukusniji specijalitet svinjokolja: Duvan čvarci nisu dobri ako se ne spremaju uz rakiju! (VIDEO)
Foto: Thinkstock

Kako je u Srbiji vreme svinjokolja, podsećamo na izuzetno ukusne duvan čvarke, pravo jelo za prave gurmane u danu kad se kolju svinje. Svaki domaćin ima svoj provereni recept, a da li će čvarci biti dobri ne zavisi samo od sastojaka već i od načina pripreme, što bi se reklo tehnologije.

Sam deo pripreme čvaraka ostavlja se najčešće za veče. Do tad, vesela ekipa razrađuje tehniku i uigrava se pravljenjem ostalih proizvoda za pušnicu. Pošto je kraj novembra i početak klanja kad već počinju prve zimske hladnoće, najvažnije je da domaćinima ne bude hladno. Zato…

Najukusnije pogačice sa čvarcima: Hrskave spolja, mekane iznutra! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pali se velika vatra i na nju stavlja oranija. Ali pošto vatra nije dovoljna da zagreje sve, društvo nalazi alternativu – domaću rakiju. Domaćin i ekipa se zagreju, raspali se vatra i u oraniju stavi slanina sa leđa, uz dosta mesa koje treba skinuti zajedno sa slaninom, i ostali masniji delovi mesa svinje, isečeni na veće kvadrate.

Da bi se dobili pravi mesnati i končasti duvan čvarci, ne treba je seći sitnije, kao za obične čvarke. Postupak traje duže i traži malo više rada. Dodaje se voda i zabada varjača u sredinu. Dok varjača ne padne, ne meša se.

Dobro istrenirani majstori nastavljaju sa zagrevanjem mišića, pa moraju ponovo da pribegavaju alternativi – šljivovici. Kad varjača padne, mešaju masu koja vri, sat do dva, pijuckajući uz stare priče sa velikom dozom smeha. Onda mešanje ubrzaju jer je voda isparila, ostala je čista mast sa mesom, a to je masa koja lako zagori.Isparila voda, ali isparila i šljiva…

5 razloga zašto je dobro da pijete rakiju svaki dan: Poslednji je najbolji!

Ne daju se majstori, pa prelaze na drugo "oružje" – domaće crno vino. Nije tako jako kao rakija, ali dovoljno da ih drži zagrejanima, ali ne pripitima.

Postupak može trajati još sat do dva, na umerenoj vatri. Treba stalno kontrolisati ubacivanje drva. Mešanjem će se od mesa i masnoće napraviti karakteristični končići, koji se varjačom mogu još dodatno sitniti. Majstori strogo moraju paziti da se čvarci ne zalepe i ne zagore. Posle prvih dva sata topljenja ta mogućnost je sve manja, ali ipak vode računa.

Onda se na scenu opet na kratko vraća šljivovica

Kuvano vino po vašem ukusu: Praznici su za opijanje! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U oraniji je slanina već odavno pretvorena u mast, a čvarci rumeni. Mast se cedi kroz gazu u posudu ili lonac, tako što se kutlačom zahvata mast iz šerpe lagano, a ne stavljaju sami čvarci na gazu, nego ostaju u šerpi. Njih po odlivanju masti posebno valja iscediti presom. Onda se vrate na vatru i mešaju neprestano još petnaestak minuta da dobiju lepšu boju. Tako ispresovane i rumene majstori stavljaju na sto gde se sole po istančanom ukusu domaćina. Odmah sledi i prva konzumacija, nova nazdravljanja i silne pohvale, među kojima se izdvaja jedna: "Odlični su, možeš njima da se pričestiš" čime se aludira na vanserijsko presovanje.

Kada je posao najzad gotov, oranije oprane, domaćin predlaže društvu da "konačno" nešto popiju. Ljudi koji su do lakata masni, nadimljeni i znojavi ipak imaju obzira prema domaćici pa zbog toga odbijaju da uđu u kuću, ali da ne uvrede gazdu ipak pristaju da nešto popiju. Novembarski dani su kratki, a noći hladne, pa je jedino rešenje kuvana rakija. Tek ispijanjem poslednje kapi "šumadijskog čaja" može se reći da je svetkovina najzad gotova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs