Saveti

Kako da najlakše napravite sir maskarpone: Svi će vam zavideti na umeću!

Kad vam zatreba maskarpone sir, ne trčite u prodavnicu, napravite ga sami kod kuće
Recepti
14:22h Autor:
Kako da najlakše napravite sir maskarpone: Svi će vam zavideti na umeću!
Foto: Shutterstock

Maskarpone je neslani kremasti sir od kravljeg mleka. Može se koristiti svež, kao i za pripremu raznih sosova i kremova za torte i kolače, piše Lisa.rs.

Potrebno vam je: 1,5l mleka, 3 dcl kisele pavlake, kašičica morske soli i proceđen sok od dva limuna, bez pulpe.

Zagrejte mleko, pavlaku i so na srednjoj temperaturi i često mešajte kako se ne bi hvatao kajmak. Nemojte dozvoliti da mešavina provri, već je zagrejte samo do, otprilike, 90 stepeni.

Recept jedne Beograđanke: Pravila sam i pila kefir punih 30 dana, a rezultati su neverovatni! (FOTO)

Trebalo bi da to bude za oko 15 minuta. Dodajte limunov sok i polako promešajte. Sklonite šerpu s vatre i ostavite da stoji oko pet minuta. Kombinacija kiseline i toplote će izazvati zgrušavanje mleka pa će izdvojiti čvrsta masa i surutka.

Postavite u cediljku gusto cedilo – ili triput presavijeno obično cedilo – i polako sipajte smesu sa surutkom. Ostavite da stoji oko 20 minuta i povremeno odlivajte surutku.

Spojite krajeve cedila tako da se usirena masa skupi i izručite u činiju. Ako želite gušći sir, možete da ostavite da se cedi još sat vremena.

Maskarpone može da stoji u frižideru do četiri dana.

Čizkejk od tri sastojka: Poslastica za kojom ćete poludeti! (RECEPT, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs