Obavezno pročitajte

Kako se pravilno koristi ekspres lonac: Izbegnite opasnost, spemite najukusnija jela!

Ekspres lonac je olakšao kuvanje jela i postao omiljena sprava u kuhinji bez koje se danas ne može zamisliti pripremanje nekih kulinarskih majstorija

Recepti
16:52h Autor:
Kako se pravilno koristi ekspres lonac: Izbegnite opasnost, spemite najukusnija jela!
Kuvanje u ekspres loncu, Foto: Shutterstock

Osim što štedi vreme i novac, ubrzava proces pripreme, ekspres lonac takođe, čuva ukus, miris i prehrambenu vrednost namirnice.

A da bi ručak iz lonca bio ukusniji, prilikom kuvanja pridržavajte se sledećih saveta:

Sastojci jela u loncu trebalo bi da ispunjavaju dve trećine zapremine, a namirnice koje stvaraju penu (pirinač, povrće) samo polovinu.

8 saveta za kulinarske katastrofe: Za kuvanje bez panike!

foto: Shutterstock

Nikada ne treba stavljati prazan lonac na zagrejan šporet. Poklopac mora da bude dobro zatvoren. Vreme kuvanja se računa od trenutka kada se pojavi para na sigurnosnom ventilu (oko 10 minuta). Kada istekne vreme propisano za pripremanje neke namirnice (mahunarke 8-10 minuta, iseckano povrće 5-10, govedina 9-12, zamrznuto meso 30-35...), treba sačekati nekoliko minuta da se smanji pritisak u loncu i tek onda otvoriti.

Naravno, svaki proizvođač navesti će i dodatna pravila i upustva kojih se trebate prodržavati, pa je najbolje da ih dobro proučite pre nego što počnete spremati namirnice u ekspres loncu.

Udajom žena dobije 7 sati dodatnog rintanja po kući: Sa burmom stiže kuvanje, čišćenje, spremanje

Evo još nekoliko napomena:

  • Ne stavljajte ekspres lonac u zagrejanu rernu, jer možete oštetiti plastične i gumene delove kao i sigurnosne sisteme.
  • Pre svake upotrebe ekspres lonca uvek proverite da li su sigurnosni sistemi ispravni, bez ikakvih oštećenja, i da li su čisti. Potrošne delove ekspres lonca neophodno je redovno menjati
  • Ne koristite ekspres lonac bez tečnosti jer može (usled pregrevanja) doći do oštećenja sigurnosnih i zaptivnih elemenata, kao i akutermnog dna posude.
  • Ne otvarajte ekspres lonac na silu i pre nego što budete potpuno sigurni da je unutrašnji pritisak potpuno opao (da je sva para izašla kroz ventil).
  • Ne dodirujte metalne površine posude već koristite ručice. Ako je potrebno koristite zaštitne rukavice.
  • Pre nego što uključite izvor zagrevanja proverite da li je lonac pravilno zatvoren.
  • Kada je ekspres lonac pod pritiskom, pomerajte ga pažljivo.
  • Pre otvaranja lonca obavezno ga skinite sa grejnog tela..
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs