Ideje

5 brzih jela od tikvica: Savršen ručak od ponedeljka do petka!

Deca ih vole zato što su lagane i ukusne, a mi ih volimo zato što su zdrave
Recepti
20:50h Autor:
5 brzih jela od tikvica: Savršen ručak od ponedeljka do petka!
Foto: Profimedia/ Thinkstock

Za zaposlenu ženu ili onu zaposlenu puno radno vreme kod kuće, najvažnija je ideja za ručak. Više nije bitno šta se kome jede, sada je bitno da je jelo zdravo i da se brzo sprema.

Predstavljamo vam pet proverenih recepata za jela od tikvica koja mogu da se spreme na brzinu, ali zato se u njima uživa natenane.

1. Musaka od tikvica

Potrebno: 500 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 2 kg mladih tikvica, malo ulja, so i biber po ukusu, 1 jaje i 3 kašike kisele pavlake.

Priprema: Na malo ulja izdinstajte izrendanu šargarepu i crni luk pa dodajte mleveno meso i začine i dinstajte dok meso ne promeni boju. Zatim u nauljen pleh ili vatrostalnu činiju poređajte tikvice isečene na krugove ili uzduž (kako vam je lakše), posolite ih pa preko dodajte fil od mesa. Preko mesa ređate još jedna bogat sloj tikvica (ne štedite na tikvicama jer će prilikom pečenja znatno da smanje zapreminu).

Pecite musaku na 200 stepeni oko 20 min, pa je zatim premažite sa smesom od jaja i pavlake i malo soli pa opet vratite da se zašeče još 10ak minuta.

Poslužite uz svežu salatu.

Seljačko pile: Najsočniji nedeljni ručak! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Krem čorba od tikvica

Potrebno: 2 veća krompira, 4 oguljene tikvice, 500 ml mleka, 100 ml vode, malo soli i bibera, 1 veza sveže mirođije, malo brašna.

Priprema: Ogulite pa isecite krompir i tikvice na kockice, prelijte ih vodom da ogreznu pa ih stavite da se kuvaju oko 15ak minuta. Zatim ocedite višak vode (ostavite oko 100 ml, mada može i više) pa štapnim mikserom izmiksajte povrće. U kašu od povrća dodajte mleko pa vratite na ringlu da sve provri.

Iseckajte mirođiju sitno pa je dodajte u krem čorbicu. Ako volite malo gušću čorbicu napravite zapršku od 2 kašičice brašna, malo soli i vode i sve to sipajte u čorbicu.

Poslužite uz 1 kašićicu kisele pavlake.

Domaća srpska kisela čorba: Samo jedna kutlača okrepljuje i čisti telo! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Brodići od tikvica

Potrebno: 3 tikvice, 200 g slaninice, 1 mladi crni luk, 2 čena belog luka, 1 paradajz, 100 g kačkavalja.

Priprema: Tivice dobro operite pa im samo odsecite peteljke. Zatim ih isecite uzduž pa ih blago i izdubite kašikom. U posebnu činiju iceckajte beli i crni luk što sitnije, paparadajz na manje kockice kao i slaninicu, pa sve posolite. Tikvice poređajte u nauljenu tepsiju tako da budu okrenuti kao mali čamci. Udubljenje punite smesom. Pecite 20 minuta na 200 stepeni. Pred posluženje na vruće tikvice izrendajte malo kačkavalja.

1 pile, 5 različitih jela: Ideje za ručak od ponedeljka do petka! (RECEPTI)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Uštipci od tikvica

Potrebno: 2 veće tikvice, 2 jaja, 250 g brašna, malo praška za pecivo, malo soli, 1 mladi crni luk, malo tvrdog sira.

Priprema: Tikvice izrendajte i posolite. Nakon 10-tak minuta dobro ocedite višak vode. Dodajte izrendanu glavicu luka, a zatim sir, jaja, peršun, brašno, prašak za pecivo i malo bibera. Sve dobro promešajte i pržite u tiganju na zagrejanom ulju. Spremne uštipke stavite na salvete da se višak ulja ocedi, pa pospite rendanim sirom. Možete da ih poslužite sa pavlakom ili jogurtom.

Starinski bućkuriš: Lagana čorbica za čišćenje organizma! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Testenina sa tikvicama

Potrebno: 1 kg tikvica; 1 glavica crnog luka; 2-3 čena belog luka; neutralna pavlaka; so, biber, začini; testenina po želji; malo maslinovog ulja.

Priprema: Tikvice očistite i isecite na veće kocke. Očistite crni luk i isecite ga što sitnije. Na malo ulja prodinstajte luk, začinite solju, biberom i začinima, pa dodajte tikvice. Pred kraj, kad tikvice omekšaju, dodajte i beli luk. Dinstajte još minut-dva, pa umešajte neutralnu pavlaku. Skuvajte testeninu i prelijte tikvicama.

Dobrobiti tikvica:

Tikvice su pune folne kiseline što ih svrstava u namirnicu broj jedan za žene svih starosnih dobi. Osim što su izuzetno lagane za želudac, one ubrzavaju metabolizam i podstiču izbacivanje toksina iz organizma. Vitamini E i C u saradnji sa beta karotenom i pigmentom likopenom, koji se nalazi u tikvicama, smanjuje rizik od bolesti srca blagotvornim delovanjem aorte.

Najbrži ručak na svetu: Za sve one kojima je dosadilo kuvanje! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs