Za igranje i uživanje

24 NAČINA DA OFARBATE USKRŠNJA JAJA: Ove tehnike uspevaju baš svima! (VIDEO)

Farbanje jaja je samo uvod u jedan od najradosnijih praznika - Uskrs. Vreme je da se "naoružate" priborom i prionete

Recepti
16:48h Autor:
24 NAČINA DA OFARBATE USKRŠNJA JAJA: Ove tehnike uspevaju baš svima! (VIDEO)
Foto: You Tube / Printscreen / Anikó Horváth

Sve što vam je potrebno su najlon čarape, ljuska od crnog luka i travčice kojim želite da prošarate jaja. Postupak je vrlo jednostavan. Ukoliko niste skupljali ljusku od luka za potrebe Velikog petka, uvek možete da odete do obližnje pijace i da pazarite lukovinu. Kako biste što preciznije nalepili biljku na jaje, možete je pre toga malo pokvasiti vodom.

Kada to uradite, uvucite jaje u čarapu i zavežite je da travka ne bi spala sa jajeta. Tako uradite sa svakim jajetom ponaosob, a ukoliko ne želite nikakve šare na jajetu, možete ga samo direktno ubaciti u lukovinu. Kao što smo već napominjali, potrebno je da jaja pre kuvanja budu sobne temperatre i da se u vodu stavi kašika sirćeta i soli.

Ubacite lukovinu i unapred spremljena jaja u vodu i kuvajte desetak minuta.

Naravno, što više lukovine stavite, to će boja biti intenzivnija. Ukoliko se odlučite za ovu tehniku, vreme je da pošaljete svoju dečicu na obližnju livadu kako bi vam ubrala travke kojima ćete ukrasiti jaja.

2 miliona žena iskoristiće novi, magični trik: Ovako se prirodno farbaju najlepša jaja! (FOTO)

Dodatno ukrašavanje

Jaja, nakon nanošenja farbe, možete da ukrasite i dodatnim tehnikama. Sličice, šljokice, gel u boji samo su neki od načina kojima možete da se pozabavite. Samolepljive sličice nikada nisu najsjajnije rešenje jer se one u većem broju slučajeva presaviju i ne zalepe dobro, pa jaje ne izgleda besprekorno. Međutim, ukoliko imate malo dete, ova zanimacija će mu biti toliko zabavna da vam nesavršenost jaja neće ni pasti na pamet.

Zanimljiv način ukrašavanja, a istovremeno vrlo brz i jednostavan je takozvani “Obuci jaje” fazon. Plastične kesice navučete na jaje i potom kašikom spustite jaje u vrelu vodu. Plastika se savije automatski i za tren oka dobili ste obučeno jaje sa vrlo zanimljivim motivima. Takođe, možete i crtati razne šare pomoću gela, voska ili boja u epruvetama. Izbor je vaš, pitanje je samo koliko imate vremena, živaca i kreative za tako nešto.

Jedan od popularnijih načina farbanja jaja je taj da se kuvaju u ljusci crvenog luka s motivima deteline, lišća i sl., a sve to u starim najlonkama. Takođe možete makazama sitno iseckati ljusku od crnog i belog luka. Jaje prekriti tako naseckanom ljuskom pa zamotati u čarapu. Dobićete lep mermeran izgled. Može i kombinacija crvenog i belog luka. To je kombinacija jednostavnog, uspešnog, prirodnog i jeftinog.

Kaktus uskršnja jaja za prave baštovane: Ukrašavanje koje do sada niste videli! (VIDEO)

Da ne bi pucala dok se kuvaju, jaja izvaditi nešto ranije iz frižidera da se smlače na sobnoj temperaturi. Treba oprati toplom vodom, kuvati dugo oko 1 sat na tihoj vatri uz dodatak soli. Sipati hladnu vodu + sirćeta (kašiku, dve), spustiti jaja u vodu, te uključiti ringlu. Polagano kuvanje i so će sprečiti naprsline, a ukoliko neko jaje naprsne ništa ne fali da se jede jer je prirodno ofarbano.

Ukoliko želite jaja samo za ukras najbolje ih je izduvati. Za pravilno izduvavanje jaja potrebno Vam je: nekoliko većih i čvršćih čioda, jedan tanak šrafciger, špric za injekcije, šaranje torti ili ispiranje uha, tanka igla za pletenje i nekoliko drvenih čačkalica.

Izrada: probušite jaje prvo gore, a zatim dole tankom čiodom. U rupicu stavite vrh šrafcigera i polako proširujte pažljivim okretanjem šrafcigera. To isto ponovite i na donjem kraju jajeta. Iglom za pletenje probušite belu pokožicu, zatim polako uvucite iglu šprica u gornju rupicu i ubacite vazduh u jaje. Pod pritiskom sadržina jajete će iscuriti na drugu stranu. Možete to isto uraditi izduvavanjem na usta. Ljusku dobro operite spolja i iznuta i ostavite je da se dobro osuši. Ovako pripremljene ljuske možete oslikavati svim vrstama boja.

Radost na trpezi: Uskršnje đakonije, raznobojna jaja i miris cveća na stolu! (FOTO)

Cvetni motivi

Ako cvetni motiv sa poslužavnika ili tanjira želite da prenesete na uskršnje jaje, prvo crtež pomoću providne hartije precrtajte, a zatim ga olovkom prenesite na ljusku. Dalje nastavite sa islikavanjem pomoću tempera pomešanih sa žumancetom koje vam je ostalo od izduvanih jaja. Prvo islikajte jednu stranu i ostavite da se dobro osuši, a zatim i drugu. Pozadinu ostavite ili belu ili je obojte bojom kolu želite.

Bilo da se jaja farbaju prirodnim ili veštačkim bojama, svake godine uoči Uskrsa domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase uskršnja jaja. Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo još nekoliko interesantnih, koji mogu da učine da za ovogodišnji trud dobijete sve pohvale vaših najmilijih.

1. Mramorna - Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

2. Gumice za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

3. Oblici - Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

Danas prvo jaje ofarbajte u crveno: Šta je čuvarkuća i zašto je čuvamo!

4. Džak – Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

5. Tradicija - Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat… Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

6. Ulje - U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

7. Mrvice - Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.

8. Šljokice - Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.

Kako da ofarbate jaja gumicom: Prugasta čarolija na uskršnjoj trpezi! (VIDEO)

9. Krep papir - Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i iseći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

10. Brzo i lako - U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv.

11. Izgrebano jaje - Ako se jaje ne farba ravnomerno, negde boja uhvati jače a negde manje, izvadite ga iz farbe i žicom za sudove ili nožem izgrebite još malo ljusku i vratite u istu ili neku svetliju boju.

12. Bubamara - Ofarbati jaja u željenu boju, najbolje crvenu. Umutiti jedno belance viljuškom i četkicom praviti tufne na ofarbanom jajetu. Uvaljati u mak.

13. Kanap dužine 30 cm potopiti u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotati oko jajeta u raznim pravcima. Uzeti drugi kanap, namočiti u drugu boju i ponoviti postupak onoliko puta koliko nijansi želite da dobijete na jajima.

14. Čipka - Jaja skuvati, obmotati najbolje najlon čipkom, dobro je zategnuti preko jaja ali ne previše da ne pukne, i spustiti u pripremljenu boju.

Kako da ofarbate jaja dekupaž tehnikom: Svaka domaćica treba da zna! (VIDEO)

15. Jaja na pari - Tvrdo skuvana jaja ocediti od vode. U širu posudu sipajte oko 2 – 3 cm vode, na šerpu staviti cediljku, đevđir ili neku sličnu rešetku. U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe u prahu za jaja pa sve dobro zatvoriti krpom da para ne može da izađe iz posude. Kuvati na umerenoj vatri 10-ak minuta i dobićete neobično našarana jaja.

16. Tempera - Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo, tako da voda bude samo blago zamućena. Još topla jaja uroniti u ovaj rastvor. Kada se osuše oslikati ih motivima po želji temperama.

17. Zrnevlje - Kuvana jaja mogu se premazati lepkom ili belancetom i uvaljati u kombinaciju pšenice, pirinča, I drugog zrnevlja. Preko toga može da se naprska zlatni ili neki drugi lak.

18. Voštane boje - Skuvana jaja iscrtati voštanim bojama pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.

19. Svila - isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Šaru lepo namestiti jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Voditi računa da se štampana strana tkanine okrene prema jajetu. Čvrsto umotati u gazu, staru jastučnicu ili sličnu pamučnu tkaninu, vezati gumicom. Kuvati 20 minuta u vodi u koju su dodate tri kašike sirćeta.

20. Stikeri - već ofarbana jaja možete ukrasiti manjim stikerima, najbolje onima sa štrasom.

Kako da ofarbate jaja voskom: Jedna od najlepših metoda šaranja! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs